Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situaţia din Belarus intră sub lupa trimisului șefului diplomaţiei SUA - Se va deplasa la Vilnius şi Moscova pentru verificări

https://chinaus-icas.org/
Stephen Biegun

Adjunctul secretarului de stat american Stephen Biegun se va deplasa săptămâna viitoare în Lituania şi Rusia pentru a discuta despre situaţia din Belarus, ţară unde are loc o importantă mişcare de contestare a realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează sâmbătă AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Numărul 2 în diplomaţia americană se va întâlni luni, la Vilnius, cu miniştrii afacerilor externe şi apărării lituanieni ''pentru a discuta despre situaţia din Belarus, relaţiile bilaterale şi chestiuni referitoare la NATO şi la apărare'', a precizat Ministerul Afacerilor Externe lituanian.

Ulterior, Biegun se va afla la Moscova marţi şi miercuri, a indicat la rândul său o sursă diplomatică rusă pentru agenţia de presă Interfax.

Citește și: Dragnea 'SE IA DE GULER' cu procurorul DNA pentru susținerile din sală - A comparat discursul magistratului cu cel al unui ministru 'de tristă amintire'

Lituania, membră a NATO şi a Uniunii Europene, a oferit azil candidatei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august.

Lituania vede în vizita lui Stephen Biegun ''un semn că SUA sunt pregătite să joace un rol în soluţionarea crizei belaruse, inclusiv faţă de Moscova'', a declarat pentru AFP Vygaudas Usackas, fost ambasador lituanian pe lângă UE şi în Rusia.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte, în alegerile prezidenţiale din 9 august. Opoziţia, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.