Superputerile mondiale își măsoară forțele în Pacific: Statele Unite așteaptă provocări militare din partea Chinei

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 27-08-2020 12:17

SUA 'nu vor ceda niciun centimetru' în zona Pacificului, a declarat ministrul american al apărării, Mark Esper, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Oficialul american a acuzat China, aflat într-o vizită în Hawaii, că îşi modernizează agresiv armata. China nu şi-a respectat promisiunile de a se conforma dreptului, reglementărilor şi normelor internaţionale, a spus Esper, notând că Beijingul vrea să-şi proiecteze puterea la scară globală.

Citește și: De ce grăbește PSD moțiunea (surse)

'Pentru a promova obiectivele Partidului Comunist Chinez, Armata de Eliberare a Poporului (AEP) continuă să urmărească un plan agresiv de modernizare pentru a avea o armată de clasă mondială până la mijlocul secolului', a spus el. 'Aceasta va implica, în mod cert, un comportament provocator al AEP în mările Chinei de Sud şi de Sud-Est şi în orice alt loc pe care guvernul chinez îl consideră critic pentru interesele sale', a mai declarat ministrul american al Apărării.

Esper a descris zona indo-pacifică drept epicentrul unei 'competiţii între mari puteri cu China', remarcând însă că, alături de Rusia, prezenţa China este acum la scară globală şi că SUA trebuie să fie capabile să le facă faţă ambelor.

'Statele Unite au o responsabilitate de a conduce. Noi am fost o ţară pacifică, o ţară indo-pacifică, de multă vreme', a susţinut el.

'Nu vom ceda această regiune, (nici măcar) un centimetru de pământ, dacă vreţi, unei alte ţări, oricărei alte ţări care crede că forma sa de guvernare, viziunea sa asupra drepturilor omului, viziunea sa asupra suveranităţii, viziunea sa asupra libertăţii presei, libertăţii religioase, libertăţii de întrunire, toate aceste lucruri sunt cumva mai bune decât ceea ce împărtăşim mulţi dintre noi', a subliniat ministrul american.

Washingtonul şi Beijingul se află în conflict în numeroase domenii, de la comerţ şi drepturile omului până la activităţile militare chineze în Marea Chinei de Sud şi în alte zone.