Ministrul de externe canadian: 'Canada ar dori să contribuie la ancheta privind explozia mortală din portul Beirut'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 27-08-2020 21:41

Canada este pregătită să contribuie la ''ancheta privind explozia mortală din portul Beirut şi insistă pe necesitatea reformelor în Liban'', a anunţat joi ministrul de externe canadian, Francois-Philippe Champagne, în timpul unei vizite de solidaritate în ţara mediteraneană, informează AFP şi Reuters, relatează Agerpres.

Francois-Philippe Champagne a subliniat că este necesar ca Libanul să realizeze ''reforme economice şi politice necesare pentru redresarea durabilă'' a ţării, dar şi să desfăşoare ''o anchetă credibilă'' pentru a determina circumstanţele deflagraţiei produse la 4 august şi soldate cu peste 180 de morţi şi aproximativ 6.000 de răniţi.

''Canada ar dori să contribuie la anchetă'', a adăugat şeful diplomaţiei canadiene, care i-a dat asigurări preşedintelui Libanului, Michel Aoun, cu privire la ''solidaritatea Canadei cu poporul libanez''.

Justiţia libaneză, care coordonează ancheta, a emis deja mandate de arestare pe numele a 16 suspecţi, printre care directorul portului Beirut şi directorul autorităţii vamale libaneze, şi urmează să interogheze alte câteva persoane.

Potrivit autorităţilor libaneze, explozia din 4 august a fost provocată de o cantitate enormă de nitrat de amoniu stocată în portul Beirut. Preşedintele Aoun a refuzat o comisie de anchetă internaţională, dar agenţi ai Biroului Federal de Investigaţii american (FBI) şi experţi francezi s-au alăturat deja anchetei.

De asemenea, ministrul canadian a anunţat că guvernul de la Ottawa va contribui cu o sumă egală cu donaţiile particulare strânse prin Fondul canadian de salvare pentru Liban, care a colectat 8 milioane de dolari canadieni (5,1 milioane euro). În Canada trăieşte o importantă comunitate libaneză.