Doi soți erau să moară intoxicați cu gazele emise de mustul fermentat în beci

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 08-10-2020 21:41
Actualizat: 08-10-2020 22:52

Doi soți din Dorohoi (Botoșani) au trecut printr-o situație care se putea încheia dramatic: au fost la un pas să-și piardă viața după ce au intrat în beciul unde au pus mustul la fermentat.

Cei doi soți cu vârste de 60, respectiv 64 ani, au primit acasă vizita unor rude. Oaspeții lor au sesizat că cei doi nu se mai întorc din beciul casei. Când s-au dus să-i caute, femeia și bărbatul nu răspundeau la strigătele celor din jur.

Cele două persoane au fost scoase din beci, fiind preluate de către echipajele de prim ajutor care și după ce le-au administrat oxigen, le-au transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit că, cel mai probabil, cei doi s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării mustului.

Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale.

Butoaiele, depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire, sunt un adevărat pericol. Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spatiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal.

Pentru evitarea tragediilor, îndemnul nostru este ca oamenii să fie mult mai prudenţi.

Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective.