Bogdan Aurescu a discutat telefonic cu omologul său japonez despre parteneriatul strategic și colaborarea în contextul crizei sanitare

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 15-10-2020 13:43

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul său japonez, Toshimitsu Motegi, printre temele de discuţie numărându-se colaborarea dintre cele două ţări în contextul crizei sanitare COVID-19, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, convorbirea a avut loc în continuarea discuţiilor foarte bune purtate de cei doi miniştri în marja celei de-a 14-a Reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din cadrul Asia-Europe Meeting (ASEM), desfăşurată la Madrid, la 15 decembrie anul trecut.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat felicitările la adresa omologului său cu prilejul reconfirmării în funcţia de ministru de Externe, la 16 septembrie, şi a exprimat deschiderea şi dorinţa Guvernului României de a colabora îndeaproape cu noul Guvern de la Tokyo.

Citește și: DOSAR Raport 'ABSURD' al unui specialist italian în cazul Mario Iorgulescu - Se bazează pe afirmațiile părinților care spun că a căzut în cap când era mic

Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind stadiul relaţiilor dintre România şi Japonia, fiind reconfirmat angajamentul ferm al ambelor părţi de a dinamiza cooperarea bilaterală pe toate palierele de interes comun, precum şi de a consolida relaţia bilaterală. De asemenea, a fost exprimată dorinţa ambelor părţi de a depune toate eforturile pentru a marca în mod corespunzător centenarul relaţiilor bilaterale, în cursul anului 2021, şi de a continua şi finaliza procesul de încheiere, în cursul anului viitor, a unui document bilateral pentru stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. Ministrul Motegi a evidenţiat, cu acest prilej, că România este pentru Japonia un partener deosebit de important.

Totodată, cei doi miniştri au abordat modalităţile concrete de continuare a cooperării în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, ministrul român reiterând mulţumirile părţii române pentru decizia Guvernului de la Tokyo de a dona, în luna iunie 2020, un lot de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), medicament experimental utilizat în tratamentul afecţiunilor cauzate de noul coronavirus.