Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, despre parteneriatul dintre UE și SUA: 'Va trebui să reconstruim o nouă relaţie transatlantică'

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 05-11-2020 12:49
Actualizat: 05-11-2020 13:02

SUA şi Uniunea Europeană vor trebui să construiască o "nouă relaţie transatlantică" după alegerile prezidenţiale americane, oricare ar fi rezultatul acestora, a apreciat joi şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, citat de AFP, potrivit AGERPRES.

"Va trebui să reconstruim de acum o nouă relaţie transatlantică, care să fie un nou parteneriat", a spus el, relevând că Europa şi-a afirmat "suveranitatea timp de patru ani".

Ministrul de externe francez a refuzat să aleagă între Joe Biden şi Donald Trump, cei doi candidaţi la scrutinul prezidenţial din SUA, notează AFP. "Alegerea unui preşedinte le revine americanilor. Va trebui apoi ca noi să lucrăm cu personalitatea aleasă şi cu noul guvern american, oricare ar fi acesta", a subliniat Le Drian.

Candidatul democrat Joe Biden s-a apropiat miercuri seara şi mai mult de Casa Albă după victorii preţioase în două state-cheie faţă de Donald Trump, care s-a angajat la rândul său într-o veritabilă "gherilă" judiciară, notează AFP.

"Nu se va reveni la statu quo-ul anterior, la acele bune vechi vremuri ale relaţiei transatlantice", a avertizat Jean-Yves le Drian. "Ceea ce s-a schimbat este faptul că Europa şi-a afirmat propria suveranitate în ultimii patru ani. În domeniul securităţii, în domeniul apărării, în domeniul autonomiei sale strategice", a afirmat ministrul.

Citește și: Klaus Iohannis este contrazis de istorie: PNL a condus ministerul Sănătății mai mult decât PSD

"Europa este dotată cu un fond european de apărare, cu o relaţie în domeniul apărării mult mai puternică. De patru ani, Europa îşi afirmă voinţa de face astfel ca să aibă pe propriul teritoriu campioni economici. Ea şi-a manifestat voinţa de a avea o reglementare informatică care să-i permită să aibă autonomie. De patru ani, Europa a ieşit din naivitatea sa şi începe să se afirme ca putere", a subliniat el.

Franţa promovează de mai mulţi ani pe lângă partenerii săi europeni autonomizarea strategică în Europa în probleme de apărare, ciocnindu-se uneori de reticenţele unor ţări foarte ataşate de umbrela de protecţie americană asupra Europei, comentează AFP.

Fără a se referi la relaţiile, uneori furtunoase, cu Donald Trump, şeful diplomaţiei franceze a salutat "o istorie îndelungată, valori comune, victorii comune, lupte comune" între Europa şi SUA.

"Trebuie să le continuăm, chiar dacă am avut în ultimii patru ani divergenţe majore. Aceasta nu ne împiedică să fim împreună în lupta împotriva terorismului şi în problema statului de drept", a mai declarat el.