Un nou guvern yemenit de uniune, format pentru a strânge rândurile împotriva rebelilor houthi

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 19-12-2020 12:15

Un nou guvern yemenit de uniune din care fac parte şi separatiştii din sud a fost format vineri sub egida Riadului, în speranţa strângerii rândurilor în lupta împotriva rebelilor houthi din nordul ţării devastate de război, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

Din noul guvern fac parte miniştri fideli ai preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi şi partizani ai Consiliului de tranziţie din sud, braţul politic al separatiştilor, precum şi reprezentanţi ai altor partide, a declarat pentru AFP un responsabil care a cerut anonimatul.

Războiul din Yemen opune de şase ani forţele guvernamentale, sprijinite din 2015 de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, rebelilor houthi, susţinuţi de Iran şi care au preluat controlul asupra unei părţi însemnate din nordul ţării.

Însă în ultimii ani au izbucnit divergenţe profunde în tabăra anti-houthi între susţinătorii preşedintelui Hadi şi separatiştii din sud, care îi acuză de corupţie şi conivenţă cu islamiştii.

Arabia Saudită a negociat un acord de împărţire a puterii în sud şi încearcă de peste un an să formeze un nou guvern de uniune spre a menţine unitatea coaliţiei în faţa rebelilor houthi, aflaţi pe punctul de a lua sub control Marib, ultimul bastion guvernamental în nord.

Vezi și: ALERTĂ După Marea Britanie, și Africa de Sud identifică o 'nouă variantă' a coronavirusului

Dispoziţiile acordului semnat în noiembrie 2019 la Riad nu au fost însă aplicate, iar situaţia a degenerat pe teren.

Vineri, Ministerul saudit de Externe a salutat anunţul privind formarea noului guvern în Yemen, apreciind că este vorba despre 'o etapă importantă pentru a se ajunge la o soluţie politică şi a se pune capăt crizei din Yemen'.

Premierul Maeen Abdulmalik îşi păstrează poziţia în noul guvern, din care fac parte 24 de miniştri, dar la conducerea mai multor ministere, printre care şi cel de Externe, au avut loc schimbări.

Conflictul din Yemen s-a soldat cu zeci de mii de morţi, în majoritate civili, şi a provocat o criză umanitară considerată de ONU cea mai gravă din lume, cu o populaţie aflată în pragul foametei şi ameninţată de epidemii.

Formarea noului guvern intervine cu câteva săptămâni înainte de învestirea preşedintelui ales al SUA, Joe Biden.

În campania electorală, acesta a fost foarte critic faţă de Arabia Saudită, pe fondul controverselor repetate în ce priveşte încălcarea drepturilor omului în regat şi dezastrul umanitar din Yemen după intervenţia Riadului.