'Nu riscăm sănătatea populației țării, vaccinul este aprobat de experți', dau asigurări medicul Gheorghiță și șeful DSU Arafat

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 25-12-2020 14:09
Actualizat: 25-12-2020 16:09

Șeful DSU Raed Arafat și medicul militar Valeriu Gheorghita, șeful campaniei de vaccinare, asigură românii că vaccinul adus, vineri în țară, nu prezintă riscuri din punct de vedere medical, el fiind aprobat de către experți în medicină.

„Prima persoana va fi din randul personalului medical. O s-o aflați și o veți cunoaște cand va fi vaccinata. Este firească si, dacă vreti, legitimă ezitarea, reticenta, a unora dintre cetățeni mai ales legată de faptul ca se va intensifica campania de vaccinare. Toate comunicarile trebuie sa plece de la aceasta nevoie concreta in sfera tututor categoriilor sociale”, a spus Arafat.

„Trebuie oferite informații științifice, dublate de probe, dovezi care să asigure o informare completa. Stim de platforma națională de informare, există pagina oficială de facebook, de youtube, un canal. Au fost oferite pliante și s-au expus in locuri frecventate mesaje. Ajungem cu mesajul nostru la fiecare cetățean”, spune Gheorghiță.

Citește și: 'Am adus 300.000 de euro pentru campania din 2009-Situația mea și a soțului permitea', a spus Udrea în fața instanței -A explicat că nu știe nimic despre fapte

Acest vaccin, explc medicul, „il găsim in toate țările europene care îl au și îl aplica populațiilor lor”.

„Toti aplica acest vaccin. Nimeni nu dorește sa riște viața populatiei sale. Au fost analize ale experților care au stabilit ca se poate proceda mai departe.

Chiar dacă a fost dezvoltat intr-o perioada relativ simpla acest vaccin este unul sigur. Orice întrebare este binevenita la orice moment pentru a spulbera nesiguranța oricui”, a mai spus medicul Gheorghiță.

Următoarea tranșă se estimează ca veni pe 28 decembrie. „Nu suntem siguri. Săptămânal vor ajunge circa 140.000 - 150.000 de doze in România.

Rata de intenție de vaccinare nu reflecta refuzul. Multi oameni au nevoie la acest moment de mai multe informații iar după ce vor afla detalii ar putea accepta si cei care acum refuză. Rata este la 30 40 la suta in randul populatiei generale”, a mai spus Arafat.