Instructorii de yoga din Marea Britanie SE REVOLTĂ după ce au sărăcit în timpul pandemiei și își fac SINDICAT

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 06-02-2021 06:30
Actualizat: 06-02-2021 10:53

Instructorii de yoga din Marea Britanie, din care mulţi au căzut în sărăcie din cauza pandemiei de COVID-19, s-au organizat pentru prima dată şi au creat o ramură în cadrul organizaţiei sindicale IWGB, potrivit unui anunţ dat publicităţii vineri, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Cei mai mulţi dintre aceşti profesionişti, adeseori independenţi, îşi desfăşoară activitatea în condiţii dificile, fără siguranţa locului de muncă, fără concedii plătite şi fără contribuţii ale angajatorului la fondul de pensii, precizează comunicatul publicat de IWGB (Sindicatul liber-profesioniştilor din Marea Britanie).

Noul sindicat reprezintă o premieră în Marea Britanie şi este doar cel de-al doilea de acest tip care a fost înfiinţat la nivel mondial, după sindicatul Unionize Yoga din New York.

Profesorii de yoga, care sunt în jur de 10.000 în Marea Britanie, fac adeseori ore suplimentare fără plată, veniturile lor pot fi sub pragul minim de subzistenţă, iar ei nu sunt plătiţi în cazul concediilor medicale.

Noul sindicat a insistat şi asupra aspectului că practicanţii acestei profesii sunt adeseori victime ale hărţuirii sexuale şi ale discriminării.

Citește și: Florin Cîțu DĂ BOMBA! PRIMUL SPOR care li se va TĂIA bugetarilor: Am descoperit sporuri de care nu știam că există

Criza sanitară a provocat pagube mari în această profesie, odată cu obligativitatea închiderii sălilor şi a sistării cursurilor de yoga, din cauza măsurilor ce vizează respectarea distanţării sociale.

Ca urmare, numeroşi instructori de yoga au căzut în sărăcie, fără să poată să beneficieze de şomaj parţial sau de stimulente pentru liber-profesionişti.

Noul sindicat este prezidat de Laura Hancock şi este format din aproape 100 de membri.

Potrivit unui sondaj realizat în rândul membrilor sindicatului, 60% dintre practicanţii acestei profesii câştigau înaintea pandemiei mai puţin decât salariul minim.

Doar 4% dintre ei au statutul de angajaţi, iar acest procent scade la 3% în cazul femeilor.

IWGB are ca obiectiv ajutorarea lucrătorilor aflaţi în situaţii precare, în special a celor care activează în "gig economy" - economia micilor locuri de muncă, precum şoferi de Uber şi livratori Deliveroo -, şi chiar de a merge în instanţă pentru a obţine respectarea drepturilor membrilor săi şi, uneori, pentru recunoaşterea statutului lor de angajaţi.