TVR Moldova a lansat campania 'Monumentele Basarabiei Furate'

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 10-02-2021 09:44

Canalul Televiziunii Române din Republica Moldova a iniţiat o serie de reportaje reunite sub denumirea „Monumentele Basarabiei Furate”. Materialele difuzate în fiecare sâmbătă în cadrul Telejurnalului de la ora 18:00 sunt dedicate campaniei de restabilire a monumentelor românești din Basarabia.

“Restabilirea acestor monumente reprezintă un reviriment al culturii naţionale din spaţiul românesc, în general, şi în cel cuprins între Nistru şi Prut, în mod special, dar şi un recurs la memorie”, se menţionează pe site-ul TVR Moldova, potrivit basilica.ro.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Realizatorii reportajelor reamintesc că „în perioada ocupaţiei sovietice a Basarabiei, puterea de la Moscova a iniţiat o campanie dură de deznaţionalizare a românilor dintre Prut şi Nistru. Puterea sovietică încerca să şteargă orice urmă de românism în Basarabia, inclusiv monumentele ridicate de-a lungul timpului, în amintirea unor fapte măreţe ale unor personalităţi marcante şi eroi ai neamului”.

În prezent au fost difuzate trei emisiuni. Prima a fost dedicată monumentului ridicat în Mălăieşti, în memoria unui grănicer român omorât de bolşevici în 1923; cea de-a doua are în prim plan monumentul de la Rezina construit pentru grănicerii şi eroii români căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.

Reportajul din 7 februarie spune povestea bustului regelui Ferdinand I din satul Verejeni, Teleneşti.

Monumentele reprezintă nivelul cultural-spiritual la care se ridică un popor într-o perioadă istorică anume, iar mediatizarea acestor acţiuni trebuie să ofere întregului popor român convingerea unităţii naţionale, iar monumentele sunt cea mai buna stavila în calea uitării istoriei, notează echipa TVR Moldova.