Radu Tudor explică de ce legarea unor pacienți este absolut 'necesară și legală': 'Unii sunt oameni ai străzii, alții sub influența narcoticelor, cu tulburări'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 11-03-2021 19:37
Actualizat: 11-03-2021 20:41

Jurnalistul Radu Tudor, de la Antena 3, intervine în scandalul pacienților legați de pat de la Sibiu. Sesizarea de la Sibiu a fost făcută printr-o „aninimă”, iar cazul a stârnit o adevărată dezbatere în spațiul public. Dacă unii oameni au semnat o petiție prin care îi apără pe medici, alții îi critică pentru practicile avute.

Realizatorul TV Radu Tudor explică, într-un articol pe blogul său radu-tudor.ro, de ce medicii trebuie să procedeze în acest fel. Articolul are titlul „Cand este legarea pacientilor absolut legala si necesara in anumite conditii” și prezintă situația și legislația în care pacienții sunt legați.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

„Legarea pacientilor agitati sau violenti este prevazuta in legislatia medicala din Romania. Dezbaterea purtata de mass media pe baza unor relatari anonime ignora practica medicala curenta in orice stat civilizat din lume. Ea este debalansata si promoveaza exceptia drept regula.

In cazul specific al unor pacienti COVID, dar si in alte diagnostice, pacientii care se sufoca devin foarte agitati, mentioneaza rapoartele medicale.

Exista frecvente cazuri de pacienti care isi smulg perfuziile, sondele si alearga plini de sange prin saloanele ATI si Reanimare, altii care ataca personalul medical sau chiar alti pacienti in stare grava.

Pacientii agitati din diverse cauze medicale sunt agresivi cu cei din jur, mentioneaza aceleasi rapoarte medicale.

Unii dintre ei sunt oameni ai strazii, altii sub influenta narcoticelor, alcoolici sau pur si simplu persoane cu tulburari psihice.

Au existat pacienti care fiind diagnosticati cu boli infectioase grave (SIDA, hepatite, COVID19, etc) au scuipat intentionat personalul medical si colegii de salon.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Exista sute de astfel de cazuri in sectiile UPU, ATI, Reanimare din toate spitalele romanesti si europene.

Sedarea lor si legarea de pat pana cand isi fac efect medicamentele sunt mentionate in protocoalele medicale, cu toate precizarile privind modalitate, timpul necesar si echipamentele aprobate.

Astfel de cazuri apar in maxim 10% din internarile in UPU, ATI, Reanimare si sunt constante. Apar si incidente mai grave, cand personalul medical solicita interventia echipelor de paza sau chiar a Politiei”, a precizat Radu Tudor, pe blogul său.