Poliția din Turcia a arestat mai mulţi oficiali din partidul pro-kurd HDP

Autor: Bran Irina Alexandra
Publicat: 19-03-2021 09:30

Poliţia turcă a arestat trei oficiali din conduceri locale ale Partidului Democratic al Poporului (HDP), susţinător al drepturilor kurzilor, anunţă vineri presa din Turcia, după începerea unui proces pentru desfiinţarea acestei formaţiuni politice, potrivit AGERPRES.

Un procuror a intentat miercuri un proces la Curtea Constituţională a Turciei, cerând interzicerea HDP, după ani de represiuni împotriva partidului, al treilea ca număr de locuri în parlamentul de la Ankara, relatează Reuters.

Citește și: INTERVIU | Cel mai modern vaccin anti-COVID, refuzat în România, dezvoltat în Germania - 'Rămânem în cărţi, dacă Guvernul se va mişca măcar în al 12-lea ceas'

HDP a caracterizat acţiunea judiciară împotriva sa drept "lovitură de stat".

Potrivit agenţiei oficiale de presă Anadolu, preluate de Reuters, poliţia a efectuat simultan razii în patru districte şi a efectuat zece arestări. Printre cei reţinuţi se află doi responsabili ai HDP din districtul Kagithane din Istanbul şi liderul organizaţiei din districtul Besiktas al metropolei. În total, fuseseră emise mandate de arestare pentru 15 suspecţi.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au criticat deschiderea procesului împotriva HDP, considerând că demersul subminează democraţia. Un purtător de cuvânt al preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susţinut însă că HDP are legături cu grupul militant interzis Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).