VIDEO - Clujenii se revoltă împotriva haosului imobiliar! 300 de oameni au participat la un protest: 'În interesul cui e acest haos administrativ?'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 20-03-2021 14:25

Aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă, la un protest, intitulat "Marşul haosului imobiliar", pentru apărarea Pădurii Hoia-Baciu, unde a fost amenajat un drum pietruit şi unde ar urma să fie construit un ansamblu imobiliar, relatează Agerpres.

Manifestaţia a fost iniţiată de fostul deputat Adrian Dohotaru, activist de mediu, iar participanţii au purtat pancarte cu mesaje precum "Stop Haosului Imobiliar", "Apărăm pădurea Hoia Baciu", "Stop defrişărilor în pădurea Hoia".

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Drumul pietruit din pădure porneşte de la Muzeul Satului, până în Floreşti, pentru utilajele de şantier şi pentru trafic auto, iar Adrian Dohotaru a declarat că miza protestului de sâmbătă este blocarea drumului respectiv, care traversează pădurea, şi anularea autorizaţiilor de construire pentru marile ansambluri imobiliare aprobate la marginea pădurii.

Potrivit lui Dohotaru, există şi o petiţie semnată de peste 12.000 de persoane, prin care se solicită oprirea dezvoltării imobiliare haotice şi protejarea zonelor verzi din apropierea municipiului Cluj-Napoca.

„De ce ne induce în eroare și își declină responsabilitatea? Pentru ca Clujul să rămână un haos imobiliar, un oraș pentru profit, nu pentru locuit? De ce nu intervine președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, din moment ce drumul de șantier dă într-o alee pietonală propusă de Consiliul Județean la extinderea Muzeului Etnografic? Credeți că drumuri pe câțiva km și ansambluri imobiliare de 10 etaje, despre care nimeni nu oferă date, se fac fără suportul tacit, dacă nu explicit, al administrațiilor PNL din județ? Nicio autoritate nu intervine pentru că spune că drumul nu e în proprietatea sa. În interesul cui e acest haos administrativ?”, a notat activistul Adrian Dohotaru în cadrul scrisorii deschise, postată pe pagina sa de Facebook.

„Cerem Prefecturii și Primăriei Florești să verifice legalitatea autorizațiilor de construire pentru mai multe ansambluri imobiliare de lângă Pădurea Hoia-Baciu, care însumate trec considerabil de mia de apartamente. Apoi, să facă demersurile necesare pentru anularea autorizațiilor de construire care s-au obținut nerespectând cadrul legal.

Cerem Consiliului Județean, Primăriei Cluj-Napoca, Primăriei Florești și Direcției Silvice să se înțeleagă pentru a instala mai multe bariere de drumul pietruit și lărgit, dar nu numai, pentru a reda pădurea iubitorilor de natură și nu traficului auto de șantier și din viitoare ansambluri imobiliare haotice.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Cerem Direcției Silvice să păzească pădurea și să sancționeze amatorii de sporturi motorizate care nu au dreptul legal să intre prin pădure, dar și să păzească mai bine pădurea pentru a diminua considerabil tăierile ilegale de lemne semnalate periodic. De asemenea, cerem amenajamente silvice specifice unei păduri de protecție, pentru ca tăierile legale să fie diminuate drastic, dacă nu complet.

Cerem primarului Boc, pentru că pădurea e în intravilanul și extravilanul municipiului Cluj-Napoca, să-și respecte angajamentul de a avea în mod real, nu pe hârtie, și de acum încolo o pădure de protecție a zonei metropolitane Cluj, o pădure-parc, deci nu drumuri de șantier și cu siguranță nu drumuri pentru trafic auto. Mai mult, cerem ca Pădurea Hoia-Baciu să fie declarată arie naturală protejată după consultări cu specialiști, activiști de mediu și proprietari.

Cerem Prefectului să constituie un grup de lucru pe modelul Tarnița, ca să rezolvăm, ca în cazul lacului, problemele semnalate de societatea civilă”, a mai spus Dohotaru pe pagina evenimentului.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Potrivit primarului Emil Boc el spune că nu știe nimic despre acest proiect, acești „giganți care urmează să se construiească chiar în buza Pădurii” , spunând că îl îngrijorează faptul că s-a aprobat acest proiect fără un studiu de trafic.