VIDEO − Victor Negrescu SPULBERĂ proiectul propus de Guvern pentru finanțare de la UE: 'Vor să ciugulească puțin. Documentul reprezintă un evantai de idei'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 23-03-2021 17:49
Actualizat: 23-03-2021 19:43

Europarlamentarul și vicepreședinte PSD, Victor Negrescu, a analizat într-o conferință de presă proiectul propus de guvernarea PNL-UDMR-USR-PLUS prin care se încearcă obținerea fondurilor europene în cadrul mecanismului de redresare și reziliență. Negrescu spune că promisiunile nu pot fi puse în practică și îi acuză pe oficiali că nu prezintă ținte clare.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

„Ei vor să ciugulească puțin. Documentul reprezintă un evantai de idei... Avem în fața noastră o serie de intenții și nici un proiect concret

Se merge cu un plan supradimensionat în fața UE. Este cu aproximativ 12 miliarde de euro față de cât ar trebui prevăzută. Guvernanții spun că și alte state au mers cu sume mai mari, dar acele țări vor finanța. În aceste situații Guvernul ne minte. De fapt aceasta este principala carență: toate obiectivele ar trebui făcute până în 2026.

Acele promisiuni nu pot fi puse în practică. Cu siguranță când au realizat acest plan ei se gândeau că nu trebuie să justifice în fața populației.

Ei trebuie să spună cât trebuie să meargă sub formă de granturi și cât la împrumuturi. Ei nu spun cât sunt împrumuturile.

Mai mult decât atât nu-și fixează ținte foarte clare. Dacă e să luăm aspectele economice nu avem granturi alocate IMM-urilor.

UE solicită ca 20% să meargă pe zona de dezvoltare digitală. La o verificare ele sunt de 9,77%.

Ei nu prezintă în document ținte clare! Nu se oferă ținte de parcurs, ori Comisia Europeană cere aceste ținte: ce faci peste un an, ce faci peste doi ani, ce faci în 2026...

Pe zona de educație după ce i-am presat noi să crească alocarea de bani la 10% vedem numeraose carențe. De exemplu: nu există finanțare pentru cabinete școlare. Pe zona de educație mai spun că vor să sprijine profesorii, dar au uitat să introducă programe de educare a profesorilor.

În acțiuni nu regăsim ce avem în zona discriptivă în proiect.

Pe zona de digitalizare au uitat complet securitatea cibernetică. Ne spun că vor sprijini rețelele 5G, dar uită să spună cum.

Și seniorii sunt uitați și egalitatea de gen!”, a spus Victor Negrescu în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL .