Rusia dă o lovitură de imagine chiar în inima Europei: produce în Germania până la 10 milioane de doze lunar

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 10-04-2021 14:14
Actualizat: 10-04-2021 14:15

Compania farmaceutică rusă R-Pharm se aşteaptă să producă lunar până la 8-10 milioane de doze din vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 la fabrica sa din landul Bavaria, în sudul Germaniei, dacă va opera la capacitate maximă, a declarat pentru Reuters directorul său executiv, Alexei Repik, relatează Agerpres.

Germania se pregăteşte să înceapă negocieri bilaterale cu Rusia în vederea eventualei achiziţii de doze de vaccin Sputnik V, a informat miercuri Reuters, deşi o decizie finală va depinde de aprobarea vaccinului de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Citește și: Vladimir Putin vrea să fie cel mai longeviv președinte al Rusiei: a promulgat legea care îi permite încă două mandate

Directorul executiv al R-Pharm, Alexei Repik, a declarat că planurile de începere a producţiei la fabrica companiei din oraşul bavarez Illertissen merg înainte.

"Cred că vom începe cu 4-5 milioane de doze complete (pe lună)", a spus Repik. O doză completă cuprinde atât primul vaccin, cât şi rapelul.

"La capacitate maximă, vom ajunge la aproximativ 8-10 milioane de doze pe lună", a spus el, adăugând că acest obiectiv va fi probabil atins în al patrulea trimestru al anului 2021.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a autorizat încă vaccinul rusesc pentru a fi utilizat în spaţiul blocului comunitar.

Dacă va fi aprobat, statele membre ale UE ar putea apoi să se aprovizioneze cu vaccinul rusesc Sputnik V din Illertissen. Două inspecţii EMA sunt planificate în Rusia în aprilie.

Citește și: VIDEO Nu doar la noi președintele e admirat: Rușii spun că Vladimir Putin este cel mai frumos bărbat din Rusia

Sputnik V a fost dezvoltat de Institutul de cercetare în domeniile epidemiologiei şi microbiologiei Gamaleia din Moscova. Vaccinul a fost primit iniţial cu mult scepticism în străinătate, întrucât nu încheiase studiile clinice de fază 3 finală.

De atunci vaccinul rusesc a fost aprobat în peste 50 de ţări, fiind distribuit la nivel internaţional de către fondul public rusesc de investiţii directe RDIF.