Ar putea bloca miniștrii USR PLUS activitatea Executivului?

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 14-04-2021 21:19
Actualizat: 14-04-2021 22:36

USR PLUS ia în calcul să boicoteze ședințele de Guvern și să nu mai participe la ședințe până când se schimbă premierul, spun surse politice pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Potrivit legilor și regulamentelor de funcționare a Guvernului, Executivul adoptă hotărâri și ordonanțe în prezența majorității membrilor săi. PNL și UDMR au majoritate fără USR PLUS în Guvern, cu 14 din cei 20 de membri ai Executivului.

Hotărârile și ordonanțele se adoptă prin consens și dacă nu se realizează consensul, hotărăște primul-ministru. Aceleași reguli se aplică și pentru proiecte de legi sau memorandumuri. Deci unde nu există unanimitate, decide Florin Cîțu. Din nou, prezența sau absența miniștrilor USR PLUS nu are importanță din punct de vedere procedural.

O problemă ar putea apărea însă după adoptarea deciziilor.

Dacă nu se publică în Monitorul Oficial, actele normative aprobate de Guvern, precum hotărâri sau ordonanțe, nu își produc efectele. Însă hotărârile și ordonanțele Guvernului trebuie contrasemnate de miniștrii care au obligația punerii lor în executare.

Există astfel riscul ca hotărârile și ordonanțele Guvernului care vizează portofoliile USR PLUS (Justiție, Transporturi, Fonduri UE, Economie, antreprenoriat și turism, Cercetare) fie să nu poată fi publicate în Monitorul Oficial, fie să fie publicate fără contrasemnătura miniștrilor și să fie atacate în contencios administrativ.

O altă zonă delicată este Ministerul Justiției condus de USR-istul Stelian Ion.

Toate proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiției pentru avizare din punctul de vedere al legalității, cu unele excepții care vizează acte cu caracter individual.

Pe de altă parte, actele care se trimis spre avizare la Ministerul Justiției își pot continua parcursul indiferent de decizia ministerului, dar cu întârziere.

Ministerul Justiției poate da aviz favorabil, aviza favorabil cu observații și propuneri, sau aviz negativ. Dacă se depășesc termenele pentru avizare, se consideră „aviz tacit” și procedura poate merge mai departe.