Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează o expoziție de icoane pictate pe ouă de struţ

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 15-04-2021 08:35

O expoziţie de icoane pictate pe ouă de struţ se va deschide joi, de la ora 17,00, în Sala "Tancred Bănăţeanu" de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, relatează Agerpres.

"Prin expunerea de colecţii de autor, 60 de icoane încondeiate pe ouă de struţ realizate de Mariana Andone-Rotaru, în asociere tematică cu icoane pictate pe sticlă din colecţiile Muzeului Ţăranului, vom prezenta publicului larg o abordare inedită a Oului Pascal, mijlocită de dialogul dintre cele două tipuri de exponate", informează MNŢR într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

Icoanele unicat sunt inspirate după vechi izvoade transilvănene pictate pe sticlă şi reinterpretate pe ouă de struţ prin "scrierea" cu ceară şi băi succesive de culoare, pentru realizarea acestora apelându-se la piese de patrimoniu, păstrate în diferite colecţii muzeale sau colecţii private, provenind din următoarele centre de producţie: Nicula, aşa numitele de Iernuţeni (reatribuite Nicula), Nordul Transilvaniei; Şcheii Braşovului; Făgăraş/Ţara Oltului, Savu Moga, Matei Ţâmforea, Petru Tămaş, Ana Deji.

Colecţia celor 60 de icoane încondeiate pe ouă de struţ ilustrează principalele teme iconografice specifice picturii pe sticlă, precum: reprezentările Domnului Iisus Hristos şi a Sfintei Treimi, a Maicii Domnului, reprezentarea praznicelor împărăteşti, a unor teme din Postul Mare şi Săptămâna Patimilor, reprezentări ale sfinţilor.

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: 'Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?'

Biletele costă: adulţi - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor - 2 lei. Biletele pot fi achiziţionate şi online.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala "Tancred Bănăţeanu" până pe 9 mai, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00.

Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană.