Dacian Cioloș atacă PNL: 'Un Guvern minoritar e o idee năstrușnică'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 06-10-2021 11:24
Actualizat: 06-10-2021 11:27

Președintele USR, Dacian Cioloș susține că un Guvern minoritar reprezintă o idee năstrușnică. USR vrea alianță cu PNL, dar pe baze solide.

Dacian Cioloș: „Sincer, ne-am fi așteptat să începem consultările cât mai repede posibil. Orice prelungire a acestei crize politice e dăunătoare pentru România (...) Noi am fost foarte clari de la început, suntem gata să renegociem intrarea în coaliție cu PNL și cu UDMR, pe un program de guvernare, cu un calendar clar de reforme, de data asta. N-o să mai mergem pe povești, pentru că nu mai credem în povești. Deci un calendar clar de reforme și evident, cu un premier, altul decât Florin Cîțu, care a demonstrat că nu e capabil să facă reforme și nici măcar nu e capabil să țină echilibru într-un Guvern de coaliție, că abordează lucrurile doar în interes propriu.

În nici o condiție nu susținem un guvern minoritar. Un Guvern minoritar nu vedem cum ar putea fi o soluție pentru ceea ce are nevoie România în momentul de față. Și încă o dată, un partid responsabil, cum ar trebui să fie PNL măcar în ceasul al doisprezecelea, nu cred că ar trebui să se gândească la un Guvern minoritar, când PNL a guvernat și cu USR PLUS, dar a guvernat în trecut și cu PSD. Deci trebuie să aleagă, pentru că poate să facă o majoritate, având UDMR-ul alături și cu USR PLUS, dar poate să facă și cu PSD-ul... Eu nu cred că merită să petrecem noi acum atât de mult timp pe o idee năstrușnică a PNL-ului de a veni cu un Guvern minoritar”, a precizat Cioloș, la RFI.

Vicepreședintele USR, Dan Barna, susținea marți, 5 octombrie, că în momentul de față există două scenarii în USR:

„Având agreată o structură, acea structură nu prevedea poziția de președinte al Camerei la USR în momentul acela. N-o s-o cerem acum. Sunt două scenarii:

  1. Dacă mergem pe scenariul în care structura de coaliție agreată la Vila Lac rămâne valabilă și avem doar situația schimbării premierului și discuția pe programul de guvernare, din punctul nostru de vedere aceasta este varianta cea mai rapidă prin care câteva zile am putea să avem un guvern stabil și cu majoritate.
  2. Depinde de ce fel de negociere e. Dacă e una serioasă, se poate discuta orice (n.r.: referitor la a accepta și alte ministere). Dacă e una în care după cum ne-au anunțat cei de la PNL să ne dea două ministere ca să ne fie rușine de ce-am făcut arată că n-au înțeles nimic din această criză. N-o să stăm ca să ne prefacem că stăm de vorbă”, a spus Dan Barna.