CSM contraatacă: Afirmațiile USR despre arestarea lui Cristian Dide au încălcat independența autorității judecătorești

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 14-12-2021 19:34

Plenul Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, în ședința de marți, că „s-a produs o încălcare a independenței autorității judecătorești în ansamblul său” prin declarația USR Tineret că arestarea activistului Cristian Dide de către procurorii DIICOT a fost un „eveniment aberant”.

„Plenul a considerat astfel inacceptabile comunicările publice ale acestei formațiuni politice şi reamintește că măsurile procesuale, inclusiv reținerea şi arestarea preventivă, nu sunt luate în funcție de agenda politică a vreunui partid, ci ele decurg exclusiv din interpretarea şi aplicarea legii. Organele judiciare nu sunt la dispoziția niciunei formațiuni politice, iar implicarea de această manieră într-un proces penal este intolerabilă prin prisma respectării statului de drept.

Nu este suficient ca statul de drept să fie menționat ca deziderat în dialoguri publice, el trebuie respectat prin faptele proprii, inclusiv prin declarații care nu trebuie să fie percepute a știrbi în acest mod inacceptabil independența autorității judecătorești.

În cuprinsul Raportului Inspecției Judiciare s-a menționat că în situația în care USR – Tineret consideră necesară dezincriminarea consumului anumitor droguri în România, fiind o formațiune parlamentară, are posibilitatea formulării unei inițiative legislative şi depunerii, în consecință, a unui proiect de lege pentru dezincriminarea unor fapte sau a altor acțiuni materiale care intră în conținutul constitutiv al altor infracțiuni de natura celor menționate în comunicarea publică, dacă această formațiune are credința proprie că o astfel de măsură este benefică pentru societate, iar nu să critice în mod incalificabil modul în care organele judiciare pun în aplicare dispozițiile legale în vigoare”, transmite CSM.

Tot marți, CSM a constatat că prin declarațiile publice ale fostului ministru al justiției, Stelian Ion (USR), s-a afectat independența sistemului judiciar.