Membrii Declic au depus memorii la CCR împotriva proiectului de lege privind vânătoarea păsărilor migratoare

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 26-01-2022 13:26

Membrii Comunităţii Declic au organizat, miercuri, un protest în faţa Curţii Constituţionale a României şi au depus memorii la CCR pentru a susţine cauza păsărilor migratoare, în condiţiile în care membrii Curţii iau în discuţie un proiect de lege care prevede cote zilnice de vânătoare mai mari pentru speciile de păsări migratoare, potrivit Agerpres.

"Vorbim de un proiect de lege toxic pentru păsările migratoare, o spun şi specialiştii de mediu, avocaţii cu care ne-am consultat - care le permite vânătorilor să vâneze până la dispariţie păsările migratoare, pentru că s-au introdus nişte prevederi abuzive: dacă până acum se stabileau nişte cote anuale pentru toţi vânătorii, acum s-a stabilit o cotă zilnică, pentru fiecare vânător, nu se mai ţine cont de sezon şi nu este clar câţi vânători pot să vâneze într-o singură zi", a declarat Denisa Soare, membru al Comunităţii Declic.

Ea a adăugat că acest proiect de lege este neconstituţional, pentru că încalcă prevederile din Legea fundamentală reprezentând asigurarea unui mediu sănătos, dar încalcă şi directiva europeană privind păsările şi asta pentru că sunt menţionate nişte principii privind vânătoarea sustenabilă.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

Participanţii la protest au depus zeci de memorii la Registratura CCR, Amicus Curiae - un mod prin care cetăţenii îşi pot spune părerea în legătură cu cauzele de care sunt interesaţi, pentru a susţine cauza păsărilor migratoare.

În faţa instituţiei, participanţii la protest au amplasat un copac cu zeci de păsări origami şi au suflat în fluiere care imită ciripitul păsărilor.

"Ciocârlia de câmp, raţa pestriţă sau prepeliţa vor fi vânate până la dispariţie. Într-un an, ne putem lua adio nu doar de la ele, ci de la mai multe specii migratoare. Asta din cauza unui proiect neconstituţional care dă puteri depline vânătorului", a declarat Ana Racheleanu, coordonatorul campaniei.

Membrii Comunităţii Declic spun că, dacă legea nu este oprită de Curtea Constituţională, atunci într-un singur an s-ar putea vâna întreaga populaţie de păsări migratoare din mai multe specii care folosesc teritoriul României pentru cuibărit sau iernare.

"Noul proiect, care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prevede cote zilnice de vânătoare de zeci de ori mai mari pentru speciile de păsări migratoare. Unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul Gheorghe Nacov, este vânător", susţine sursa citată.