Abuzurile DNA asupra magistraților au fost confirmate de CSM, dar Cioloș se bate tot cu SIIJ: Noi nu avem nevoie de un instrument care să intimideze magistrații

Autor: Florin Pușcaș, Redactor
Publicat: 26-01-2022 23:12
Actualizat: 27-01-2022 07:06

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, afirmă că susţine ideea ca magistraţii să fie cercetaţi, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni, de DNA, DIICOT sau de celelalte parchete, în funcţie de tipul infracţiunii. Cioloş consideră că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu trebuie făcută "de dragul altora", el susţinând că propunerea ministrului Justiţiei cu privire la viitorul secţiei elimină rolul DNA şi al DIICOT.

„Desfiinţarea Secţiei speciale nu o facem de dragul altora. Noi nu avem nevoie, în România, de un instrument care să intimideze magistraţii. Magistraţii trebuie să fie lăsaţi să-şi facă treaba, pe de o parte, când fac greşeli trebuie să fie pedepsiţi, ca orice cetăţean european, şi trebuie să aibă dreptul şi la apărare. Şi la acuzare, ca orice cetăţean european. Nu trebuie să facem o categorie separată în niciun fel. Cazurile de corupţie, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie în responsabilitatea DNA, că de-aia am făcut această secţie pentru cercetarea corupţiei, celelalte cazuri asimilate crimei organizate sau riscului de terorism - la DIICOT şi cu tot ce are DIICOT-ul în responsabilitate şi celelalte - procuraturii. Aşa cum e proiectul acuma prezentat de ministrul Predoiu, practic elimină rolul DNA-ului şi elimină rolul DIICOT-ului atunci când vorbim de magistraţi, care rămân în continuare, cu acest proiect de lege, o categorie separată. Deci folosim în continuare pârghii ca să intimidăm, pentru că le arătăm pisica, printr-o procedură specială pentru magistraţi”, a declarat Dacian Cioloş, miercuri seară, la TVR, potrivit news.ro.

Cioloş a catalogat schimbările propuse cu privire la SIIJ drept "o mutare de sub o siglă sub o altă siglă" şi nu o desfiinţare de facto, arătând că în acest context "există un risc major" ca aceste schimbări să afecteze decizia cu privire la intrarea României în spaţiul Schengen.