Autorităţile ucrainene îndeamnă Occidentul să dea dovadă de 'vigilenţă şi fermitate' în negocierile cu Rusia

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 29-01-2022 20:55

Autorităţile ucrainene au îndemnat sâmbătă Occidentul să dea dovadă de "vigilenţă şi fermitate" în negocierile lor cu Rusia, acuzată că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina în vederea unei invazii, informează AFP.

Rusia dezminte orice plan în acest sens şi cere garanţii pentru securitatea sa, printre care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO, ceea ce SUA au refuzat săptămâna aceasta să facă într-o scrisoare scrisă adresată Moscovei, calea diplomatică rămânând cu toate acestea deschisă.

Citește și: Avertismentul SUA cu privire la un conflict în Ucraina: Ar fi îngrozitor, ar fi teribil

În timpul unei conversaţii telefonice cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a subliniat "importanţa de a fi vigilent şi ferm în contactele cu Rusia", potrivit unui comunicat al ministerului său. Kuleba a îndemnat la "promovarea unei reglementări politice şi diplomatice" în criza ruso-occidentală în jurul Ucrainei, în timp ce tensiunile se află într-un punct culminant.

Potrivit Kievului, cei doi miniştri au subliniat importanţa "abţinerii de la măsuri susceptibile să alimenteze anxietatea" în societatea ucraineană şi "să compromită stabilitatea financiară" a acestei foste republici sovietice, una dintre cele mai sărace din Europa, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Rusia continuă să acumuleze trupe și tehnică la granița cu Ucraina: Un nou divizion de baterii antiaeriene Panțir S mutate aduse din Extremul Orient

De asemenea, Kuleba i-a mulţumit Franţei că nu a evacuat familiile diplomaţilor săi din Ucraina, spre deosebire de mai multe alte ţări, printre care SUA, o decizie care a fost criticată de Kiev ca fiind prematură.

Jean-Yves Le Drian urmează să se deplasează în Ucraina, alături de omoloaga sa germană Annalena Baerbock, în perioada 7-8 februarie. Ei se vor deplasa inclusiv pe linia frontului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, potrivit Kievului.

Citește și: Joe Biden anunță că va trimite 'în curând' trupe în Europa de Est

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri ţările occidentale să nu semene "panică" în faţa întăririi trupelor ruse la frontieră.