Ucraina: 'Facem apel la China, ca putere globală, să joace un rol important în încheierea războiului'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 22-03-2022 06:05

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Chinei, ca putere globală, să ajute la găsirea unei soluții politice pentru a opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„De zeci de ani, relațiile ucrainene-chineze s-au construit pe respect reciproc, înțelegere și beneficii. Împărtășim poziția Beijingului cu privire la necesitatea de a găsi o soluție politică pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei și facem apel la China, ca putere globală, să joace un rol important în aceste eforturi”, a spus Kuleba pe Twitter.

Ministrul de Externe a cerut, de asemenea, impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, izolarea acesteia și aducerea ei în fața justiției după deschiderea focului asupra unui protest pașnic la Herson. „În Herson, criminalii de război ruși au deschis focul asupra oamenilor neînarmați care protestau pașnic împotriva ocupanților. Se vede pensionarul rănit. Aceasta este fața urâtă a Rusiei, o rușine pentru umanitate. Trebuie să oprim Rusia! Impuneți-le sancțiuni, izolați-i, urmăriți penalii de război”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Vezi și: Rusia vine cu precizări după a atacat un mall în Kiev: 'Exista acolo un depozit de muniție, iar mall-ul era inactiv'

Poziția Chinei

Pe 20 martie, ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că rezolvarea crizei din Ucraina include promovarea dialogului între cele două părți și discuții pentru a pune capăt încetării focului și ostilităților din Ucraina cât mai curând posibil, a evita victimele civile și a preveni o criză umanitară. Wang Yi a adăugat, de asemenea, că soluția pe termen lung este abandonarea mentalității Războiului Rece și a confruntării blocurilor și crearea unei arhitecturi de securitate regională durabilă pentru o pace durabilă în Europa.

În plus, șeful diplomației chineze a subliniat că poziția Chinei cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia corespunde poziției majorității țărilor.