Turcia ‘întoarce armele’ împotriva ‘armatei’ UE de combatere a Rusiei! Reacție vehementă a Ankarei: ‘Documentul este deconectat de realitate’

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 23-03-2022 21:35
Actualizat: 24-03-2022 15:25

Turcia a criticat Uniunea Europeană pentru că a negat drepturile Turciei și ciprioților turci în estul Mediteranei în „busola” sa strategică aprobată pe 21 martie, acuzând Bruxelles-ul că nu este vizionar. Consiliul pentru Afaceri Externe al UE a aprobat Busola Strategică a UE, un document de 47 de pagini care prezintă modalitățile și mijloacele pe care blocul de 27 de membri le va adopta pentru a se apăra împotriva noilor amenințări și provocări, totul după ce Rusia a invadat Ucraina. „Busola” – pe care oficialii UE evită să o numească armată – prevede să creeze o capacitate puternică de desfășurare rapidă a UE de până la 5 000 de militari pentru diferite tipuri de crize, să crească mobilitatea militară și va desfășura exerciții regulate de luptă pe uscat și pe mare.

Documentul citează Turcia în două capitole diferite, ceea ce a declanșat reacția Ankarei. Reacția Turciei vine în contextul în care americanii sunt nemulțumiți de faptul că Ankara (țară NATO) a cumpărat sisteme de luptă rusești, dar și în momentul în care a) Recep Erdogan urmează să participe la summituul NATO din 24 marie și b) Turcia se implică activ în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia.

Ce nemulțumiri are Turcia

„Am aflat că busola strategică a UE a fost aprobată la Consiliul Afaceri Externe de ieri (21 martie).

În special, capitolul din documentul despre Marea Mediterană de Est la care se face referire la țara noastră pare să fi fost dictat de cei doi membri ai UE care au pretenții maximaliste la granița maritimă pe cheltuiala și negarea persistentă a drepturilor Turciei și ciprioților turci. Acest capitol contrazice pe deplin dreptul internațional, practica și chiar acquis-ul propriu al UE; ca atare este deconectat de realitate. Deoarece documentul nu reușește să arate direcția corectă, nu poate funcționa ca ‘busolă’ și nici nu poate fi numit ‘strategic’. Acest document va face, fără îndoială, UE o parte a problemei mai degrabă decât soluția din estul Mediteranei și nu va îndrepta Uniunea către strategiile corecte.

Ținând cont de ultimele evoluții, este regretabil și nevizionar pentru UE că documentul ratează adevărul și realitatea și vede o țară candidată și un Aliat NATO dintr-o perspectivă atât de superficială”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din Turcia.

Vezi si: Uniunea Europeană își face propria armată, separat de NATO: câți militari o să fie implicați și ce situații sunt vizate .