Modelul Crimeea, aplicat și în Herson: autoritățile locale organizează referendum de alipire la Rusia

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 07-06-2022 11:11

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile (CAA) din Herson, a declarat că în regiune va avea loc un referendum privind posibila aderare a regiunii la Federația Rusă.

"Desigur, va fi un plebiscit. Va fi voința poporului... Acesta va fi probabil un referendum care va avea loc pe teritoriul regiunii Herson privind autodeterminarea. Iar următoarea etapă va fi alegerile", a declarat Stremousov reporterilor marți, răspunzând la o întrebare despre o soluție legală la această problemă, relatează Interfax. El a reamintit că regiunea Hersonului a rămas fără putere legislativă și va fi înlocuită temporar de consiliul public. "A fost creat un consiliu public care să reprezinte poporul și ei vor lua decizii interimare", a declarat Kirill.

Anterior, Stremousov a spus că regiunea ar putea adera la Federația Rusă printr-un apel către președinte.

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței republicilor populare Donețk și Lugansk. Pe 24 februarie, el a anunțat începerea războiului în Ucraina. În prezent, regiunea Herson este complet sub controlul forțelor rusești, iar Zaporozie - parțial.

Moscova a lansat deja semnalul

La 1 iunie, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că deciziile legate de viitorul republicilor populare Lugansk și Donețk, precum și al regiunilor Herson și Zaporojie din Ucraina, vor fi luate chiar de locuitorii acestor state și regiuni.

Vezi și; Rusia ar putea anexa patru regiuni din Ucraina în această vară: 'Există astfel de sentimente!'

Mai târziu, Peskov a explicat că decizia privind referendumurile nu ar trebui luată la Kremlin, iar pentru aceasta "este necesar să se creeze condiții adecvate". În primul rând, este necesar să se asigure siguranța rezidenților, a subliniat el.