10 recomandări pe care să le iei în considerare după operaţia bariatrică

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 20-06-2022 12:06

Obezitatea poate provoca boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer uterin, mamar, de prostată şi de colon, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, probleme ale sistemului digestiv, probleme la nivelul tractului respirator, probleme la nivelul sistemului muscular şi osos, probleme urogenitale şi probleme psihosociale. Conf.Univ.Dr. Abdulcabbar Kartal, medic specialist în chirurgie generală din cadrul Centrul de medicină Anadolu are 10 recomandări importante pentru pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică.

  1. Creaţi-vă un obicei din a avea o alimentaţie sănătoasă: Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut după o intervenţie chirurgicală bariatrică este de a vă face un obicei din a avea o alimentaţie sănătoasă. Din acest motiv, nu trebuie să săriţi niciodată peste mese şi trebuie să încercaţi să aveţi zilnic 3 mese principale şi 2-3 gustări.
  2. Consumaţi apă în cantitate suficientă: Pentru a preveni afecţiuni precum oboseala şi constipaţia, care pot apărea după operaţie, trebuie să acordaţi atenţie consumului de apă. Astfel, zilnic trebuie să consumaţi cel puţin 2-3 litri de apă. Din cauza micşorării volumului stomacului, la un moment dat nu va fi posibil să consumaţi o cantitate mare de apă. Cel mai bine este să consumaţi această cantitate pe tot parcursul zilei. Reţineţi că nu este recomandat să beţi apă cu jumătate de oră înainte şi la o jumătate de oră după masă.
  3. Nu consumaţi cofeină şi băuturi carbogazoase: Una dintre cele mai importante probleme după operaţia bariatrică este deshidratarea. Se ştie că băuturile de genul ceaiului şi cafelei cauzează deshidratarea şi pot provoca afecţiuni precum slăbiciune, oboseală, dureri de cap. Deoarece în perioada postoperatorie scade aportul de lichide, iar băuturile cu cofeină provoacă o deshidratare suplimentară, nu se recomandă consumul acestor băuturi timp de cel puţin 1 lună după operaţie. Pe măsură ce pierdeţi în greutate şi metabolismul revine la normal, consumul acestor băuturi poate fi realizat în mod controlat, cu condiţia de a nu fi redusă cantitatea de apă consumată.
  4. Nu consumaţi snack-uri: Gustările suplimentare trebuie evitate, pe lângă mesele şi gustările recomandate în perioada de după operaţie. O gustare consumată la o anumită oră la care nu este planificată o masă, atât din punct de vedere al nutriţiei, cât şi al saţietăţii, vă va da programul peste cap.
  5. Menţineţi în echilibru zahărul din sânge: Pentru aceasta, nu trebuie consumaţi în special carbohidraţii simpli. Însă, legumele, leguminoasele şi fructele, care sunt carbohidraţi complecşi, sunt opţiuni bune pentru a satisface necesarul de carbohidraţi şi se recomandă consumul acestora. Pe lângă menţinerea în echilibru a zahărului din sânge, carbohidraţii complecşi reglează şi motilitatea intestinală şi protejează împotriva constipaţiei, deoarece au un conţinut bogat de fibre.
  6. Consumaţi multe proteine: Proteinele sunt cea mai importantă sursă de nutrienţi după operaţia bariatrică. Este posibil să nu puteţi atinge acest necesar de proteine datorită micşorării volumului stomacului după operaţie. Prin urmare, dacă acordaţi prioritate alimentelor care conţin proteine ​​la mese dar încă nu sunteţi sătul/ă, consumul altor alimente (legume, fructe etc.) va fi cea mai bună modalitate de a vă satisface necesarul de proteine.
  7. Acordaţi atenţie echilibrului de vitamine şi minerale: Este foarte important ca după intervenţia chirurgicală să faceţi analize de sânge. În special deficienţele de fier, vitamina B12, B2 sunt foarte frecvente în această perioadă. Dacă este necesar, trebuie utilizate suplimente pentru aceste deficiențele şi alte suplimente de vitamine şi minerale.
  8. Acordaţi atenţie somnului suficient şi de calitate: O altă cauză importantă pentru care pacienţii se simt obosiţi după operaţia bariatrică este insomnia. 7-8 ore pe zi de somn şi stabilirea unei rutine în acest scop sunt foarte importante pentru o pierdere sănătoasă în greutate.
  9. Acordaţi atenţie programului echilibrat de exerciţii fizice: Una dintre cele mai importante condiţii pentru pierderea în greutate după operaţia bariatrică este activitatea fizică. Mersul pe jos, inclusiv în ziua operaţiei, va susţine pierderea în greutate şi va preveni embolia. Recomandăm ca pacienţii operaţi să facă cel puţin 5 mii de paşi din ziua în care sunt externaţi şi să crească acest volum cel puţin până la 10 mii de paşi în decurs de 2-4 săptămâni. În prima lună, nu sunt recomandate sporturile grele precum jogging, fitness și ridicare de greutăţi.
  10. Continuaţi vizitele la nutriţionist şi psihoterapeut: Studiile au arătat că pacienţii care continuă vizitele la nutriţionist şi psihoterapeut timp de 2 ani după operaţie, pierd mai mult în greutate şi îşi pot menţine greutatea ideală pentru o perioadă mai lungă de timp.

Respectați cu strictețe recomandările post-operatorii

Intervenția chirurgicală reprezintă etapa inițială a unei etape noi din viața dvs. În primii ani post-operator, este esențial să țineți legătura în mod regulat cu medicul dvs, să efectuați testele prescrise de acesta și să respectați recomandările menționate.

Urmați toate instrucțiunile indicate și aduceți în completarea alimentației sănătoase minerale și vitamine. Nu neglijați activitățile fizice și odihna.

În cazul în care ați urmat un tratament chirurgical pentru tratarea obezității și doriți o a doua opinie medicală, Centrul Medical Anadolu oferă pachete de evaluări medicale amănunțite care includ teste biochimice, teste de lipide în sânge, check-up vitamine și minerale. O examinare amănunțită vă va permite să țineți sub control orice posibilă complicație post-operatorie, oferindu-vă mai multe oportunități de a evita consecințele acestora.

Website: www.anadolumedicalcenter.ro

E-mail: romania@anadolusaglik.org

Telefon: 0799.499.911