Dezastrul criptomonedelor nu se va încheia nici în 2023. 'Va dura câțiva ani pentru ca piața să-și revină din abuzul unor jucători fără scrupule'

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 01-01-2023 19:55
Actualizat: 01-01-2023 20:01

Va fi „un alt an greu” pentru cripto în urma scandalului FTX, sugerează fostul director Meta devenit avocat Bitcoin Lightning Network.

Criptomonedele vor avea nevoie de cel puțin până în 2024 pentru a „reveni din abuzul jucătorilor fără scrupule”, spune unul dintre cele mai cunoscute nume din industrie, conform cointelegraph.com.

Într-o postare publicată pe 30 decembrie, David Marcus, CEO și fondator al firmei Bitcoin Lightspark, i-a dezamăgit pe investitori cu perspectivele sale pentru anii următori.

Marcus: „Crypto iarna” va dura probabil până în 2025

La mai puțin de două luni de la prăbușirea FTX, repercusiunile continuă să tulbure sentimentul și performanța prețurilor deopotrivă.

În timp ce a menționat FTX doar o singură dată, el a făcut referire la ceea ce el a numit „jucători fără scrupule”, care trage subperformanța pieței chiar și după 2023.

„Nu vom ieși din această „iarnă criptografică” în 2023 și probabil nici în 2024”, a rezumat el.

Va dura câțiva ani pentru ca piața să-și revină din abuzul unor jucători fără scrupule și pentru ca o reglementare responsabilă să fie realizată. Încrederea consumatorilor va dura, de asemenea, câțiva ani pentru a se reconstrui, dar în cele din urmă cred că acest lucru se va dovedi să fie o resetare benefică pentru jucătorii legitimi din industrie pe termen lung.”

În cazul în care hodler-ii trebuie să aștepte „căptușelile lor de argint”, acest lucru ar putea perturba și mai mult tiparele istorice de care s-a păstrat bitcoin în special de-a lungul existenței sale.

Mai exact, ciclurile sale de înjumătățire de patru ani, care tind să producă creștere în anumiți ani , pot prezenta o provocare. 2024, anul următoarei înjumătățiri, este din ce în ce mai probabil să fie o perioadă de acțiune în creștere a prețurilor, unii prezicând tendința ascendentă începând cu un an mai devreme - în T2, 2023.

Chiar dacă recuperarea durează mai mult decât se aștepta, totuși, Marcus crede că o industrie nouă și mai puternică va fi în vigoare odată ce se va întâmpla acest lucru.

„În cripto, anii de lăcomie vor face loc pentru aplicații din lumea reală”, a continuat el.

„Anii de creare a unui simbol din aer și de a face milioane s-au terminat. Muzica s-a oprit. Ne-am întors la programarea obișnuită de a trebui să creăm valoare reală și să rezolvăm problemele din lumea reală”.

El a rezervat o atenție specială rețelei Bitcoin Lightning, despre care a spus că „va începe să fie promițătoare ca fiind cel mai eficient protocol de plăți deschis, interoperabil, ieftin și în timp real din lume”.