SUA: excluderea considerată rasistă a unui ales din statul Tennessee a fost anulată, acesta fiind capabil să se întoarcă la funcție - Video

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 11-04-2023 05:17
Actualizat: 11-04-2023 05:19

Un ales afroamerican din Tennessee, exclus pentru că a manifestat în parlamentul local în favoarea unei mai bune reglementări a armelor de foc, îşi va ocupa temporar locul după un vot luni, scrie AFP, citat de Agerpres.

Joi, Justin Jones, un ales democrat, a fost exclus din parlament, împreună cu un alt coleg, tot afro-american, pentru că s-a alăturat sutelor de manifestanţi din incinta parlamentului cu o săptămână mai devreme.

Ei cereau un control mai strict al armelor după un atac armat la o şcoală creştină din Nashville. Un vot al consiliului din Nashville luni seara l-a renumit temporar pe Justin Jones în funcţia sa înainte de organizarea unor alegeri speciale.

Excluderea acestor doi aleşi a cufundat America într-o luptă politică acerbă, între dezbaterea pe tema armelor şi acuzaţii de rasism

Aceasta, cu atât mai mult cu cât o altă aleasă democrată, Gloria Johnson, albă şi ameninţată cu excluderea din aceleaşi motive, a reuşit să-şi păstreze locul, alimentând acuzaţiile de rasism.

Preşedintele Joe Biden s-a implicat, invitându-i cei trei aleşi la Casa Albă.

Măsura excluderii unui ales este extrem de rară în Statele Unite. Parlamentul din Tennessee a exclus până în prezent, în istoria sa modernă, doar doi aleşi, în 1980 şi 2016.

Pe 28 martie, Audrey Hale, 28 de ani, a forţat intrarea într-o şcoală primară creştină din Nashville, Covenant School, cu două puşti de asalt şi un pistol, semănând moarte înainte de a cădea sub gloanţele poliţiei.

Tragedia, al cărei motiv rămâne necunoscut, a suscitat o vie emoţie şi a relansat dezbaterea privind circulaţia armelor de foc în Statele Unite, unde acestea reprezintă prima cauză de mortalitate pentru minori.