Scriitorul Vasile Ernu a explodat după ce a văzut bojdeuca lui Ion Creangă: 'Uăi... Îmi trec toate sudalmele moldovenești prin cap!'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 18-11-2023 21:38

Scriitorul Vasile Ernu a explodat după ce a văzut bojdeuca lui Ion Creangă: 'Uăi... Îmi trec toate sudalmele moldovenești prin cap!'

Scriitorul Vasile Ernu se arată deranjat de modul în care a fost modernizată bojdeuca lui Ion Creangă. „Spiritul locului a fost distrus”, a spus Ernu.

  • Context: Consiliul Județean Iași a anunțat zilele trecute finalizarea lucrărilor de restaurare a „Bojdeucii” lui Ion Creangă, în cadrul unui proiect cu o valoare de 2,7 milioane lei, fără TVA, investiție care a vizat inclusiv refacerea clădirii expoziției documentare și a curții interioare. Ce a ieșit i-a șocat însă pe români, pentru că vechea bojdeucă a lui Creangă arată acum ca o casă modernă (mai multe, aici).

„Să scriu? Bojdeuca lui Creangă - această butaforie de lux.

Mă tem că nu mai calc prin Iași dar nu am șanse să tac - trebuie zis.

Uăi, îmi trec toate sudalmele moldovenești prin cap - Ghicaso.

1, 8 milioane euro pentru această butaforie?

Trei ipostaze - 2023, anii 60, început de sec XX.

E o butaforie de lux? Ba mai mult - e un breloc electoral de lux pentru liberalii locali care au toate culorile banilor.

Poate totuși le faceți copiilor din Dallas acte să ajungă la școală - că ei încă sunt in epoca lui Creangă. Dacă nu știți vă ajut...

A propos: în Dallas găsiți bojdeuci autentice a la Creangă - care încă se dau cu var și pe jos se dă cu muruiala unde se mai pune balegă de cal...

Cum naiba să faci o butaforie de lux total împotriva a ceea ce era locul și Creangă? Modestia, căldura, tihna, sărăcia, discreția - era spiritul locului acela - cu poveste, umor și miros de balegă și borș. Spiritul locului a fost distrus.

A dispărut și toată verdeața aceea - aerul idilic.

Și poftim: noii moldoveni s-au boierit. Sper că a rămas bani și de mobilă Ikea.

A propos - intelighenția ieșeană, vă place? E tot ok așa? Hai că aduc o găleată de balegă când vin să muruim... (...) PS: se șoptește că pe bojdeucă sau dat doar vro 550.000 restul pe consolidare teren. Ieftinuț”, a spus Vasile Ernu, pe pagina sa de Facebook.

Alte reacții pe rețelele de socializare.

Comentatorii s-au dezlănțuit atât la postarea președintele CJ Iași, cât și a la cea de pe pagina oficială a instituției. Românii denunță o distrugere a patrimoniului cultural prin modificarea radicală efectuată în urma reabilitării. Vezi aici reacțiile, dar și explicația Consiliului Județean.