Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Renovare cu final neașteptat - Bojdeuca lui Creangă, transformată în casă modernă. Românii au 'explodat' pe internet

F. P.
bojdeuca

Consiliul Județean Iași a anunțat zilele trecute finalizarea lucrărilor de restaurare a „Bojdeucii” lui Ion Creangă, în cadrul unui proiect cu o valoare de 2,7 milioane lei, fără TVA, investiție care a vizat inclusiv refacerea clădirii expoziției documentare și a curții interioare. Ce a ieșit i-a șocat însă pe română, pentru că vechea bojdeucă a lui Creangă arată acum ca o casă modernă.

„Redeschidem în luna decembrie Bojdeuca lui Ion Creangă. Mă bucur să vă anunț că lucrările au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom putea să pătrundem iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță.

,,Călător pe meridiane culturale”, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii. Vă reamintesc că Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918, și cel mai vizitat Muzeu din rețeaua Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Încă puțin și vă reașteptăm să descoperiți lumea lui Ion Creangă, în Bojdeuca din Dealul Țicăului”, a scris pe Facebook președintele CJ Iași, Costel Alexe.

content-image

Reacții vehemente în mediul online

Comentatorii s-au dezlănțuit atât la postarea președintele CJ Iași, cât și a la cea de pe pagina oficială a instituției. Românii denunță o distrugere a patrimoniului cultural prin modificarea radicală efectuată în urma reabilitării.

Selecție de comentarii:

  • Sper că i-ați pus termopane, ușă blindată din tablă de 4, aplice turcești, întrupătoare din plastic, gresie și faianță chinezească și că ați recompartimentat-o cu rigips. Și o firmă pe care să scrie „Creangă Residence - Bar&Grill”
  • Nu ați reușit decât să distrugeți farmecul unic al bojdeucii, nicidecum să-l conservați. Responsabilii trebuie trași la răspundere pentru bătaia de joc pe bani publici!
  • O bojdeucă de început de secol XIX, transformată în coteț de la Ikea. Ați nenorocit ireversibil o clădire cu încărcătură culturală neprețuită! Cum puteți fi atât de imbecili?
  • „Bre! Mulţi proşti am văzut eu în viaţa mea, dar ca voi n-am mai văzut.” Ion Creangă
  • Așteptăm și restaurarea Teiului. Nu m-ar mira să-l defrișați și să plantați un palmier. Ah, da, iar statuia lui Eminescu.... Ar trebui retușată. O tunsoare la modă, un belciug în nas, tatuaj, o țigară în gură...ceva cool!
  • Frumos. Bun gust. Restaurare ca la carte. Păcat că n-au fost bani și de o piscină infinity. Se potrivea la mare fix.
  • Un kitsch absolut pe bani publici mulți! Pare scenografia unui film-parodie despre Ion Creangă!
  • Ferească Sfântu’! Cine a dat autorizație pentru așa un proiect de distrugere a patrimoniului?!?
  • Niște proști aia de au făcut-o prima dată, ca nu au dat cu lac lucios frumos. Dar noi aia voiam să vedem, nu kitschul pe care l-ați făcut. V-ați bătut joc de un loc drag ieșenilor.
  • Când nu faceți jaf, distrugeți ce mai era. Awww, Costele, mai e şi pe fonduri, ar merita să arunce un ochi şi Kovesi pe aici.
  • Asta e rezultatul nepotismelor,a facultatilor facute pe bani,pile,pe sub catedra ( ca metode sunt destule,dar numai invatat nu e),si nu ne mira…asta avem. Dobitoci in toate functiile…
  • Doamne sfinte, felicitarile sunt pe bune? Exista oameni care il aplauda pentru distrugerea Bojdeucii? Ce naiba cauta politicienii cei noi in cultura??!!! Incredibil!
  • Urât, n-are termopane.

Explicațiile CJ Iași

Potrivit unui comunicat al CJ Iaşi transmis News.ro, iniţial, structura de rezistenţă a construcţiei era alcătuită din pereţi de vălătuci, stâlpii pridvorului şi planşeu cu grinzi de lemn, având acoperişul în şarpantă, cu învelitoare din siţă. În cadrul intervenţiilor din anul 1984 de consolidare, necesare în urma seismului din 4 martie 1977, au fost înlocuite elementele structurale din lemn (furci) cu elemente de confinare verticale şi orizontale din beton armat. Planşeul peste parter are grinzi din lemn şi termosistem de argilă armată cu fibre vegetale.

Soluţiile arhitecturale şi tehnice alese în vederea reabilitării Bojdeucii scriitorului Ion Creangă au urmărit îndeplinirea urmatoarelor obiective şi nevoi prin:

- consolidarea clădirii în concordanţă cu principiile de intervenţie asupra monumentelor istorice;

- desfacerea şarpantei existente din lemn şi refacerea acesteia integral;

- refacerea învelitorii tip şindrilă din lemn, precum şi a sistemului de preluare şi evacuare a apelor pluviale;

- bordarea golurilor de uşi şi ferestre existente;

- deoarece fundaţiile existente sunt dispuse la cota -0,70m faţă de CTA au fost realizate subzidiri din beton armat pentru fundaţiile exterioare, până la cota -1,50m, pentru atingerea cotei de fundare recomandate în studiul geotehnic;

- protejarea elementelor din beton armat prin execuţia de hidroizolaţii verticale cu emulsie bituminoasă realizate sub cota terenului amenajat;

- refacerea sistematizării verticale perimetrale clădirii;

- refacerea zonelor fisurate prin injectări cu mortar de var-nisip;

- refacerea tencuielilor şi a finisajelor.

Lucrările de execuţie au demarat cu desfacerea duşumelilor de lemn pentru a începe procesul de consolidare a fundaţiilor. Executantul a realizat o Expertiză Biologică, care a recomandat înlocuirea în totalitate a duşumelilor şi nu desfacere cu recuperare şi restaurare, aşa cum a fost prevăzut în proiect. În baza Expertizei Biologice, a fost emisă o dispoziţie de şantier în vederea înlocuirii.

La pereţii interiori şi exteriori s-au realizat lucrări de refacere a tencuielilor şi injectare a crăpăturilor cu mortar de var-nisip. Tencuielile s-au refăcut şi în zonele în care s-a intervenit din punct de vedere structural. Au fost executate tencuieli pe bază de var pastă-nisip, lucrate cu mănuşa.A fost refăcută învelitoarea de tip şiţă din lemn, incluzându-se într-un sistem cu astereală dublă, o membrană performantă de hidroizolare. Tot materialul lemnos al şarpantei a fost tratat ignifug şi antiseptic. Jgeabul este din lemn rotund, scobit concav, căptuşi la interior cu plumb 2 mm grosime.

Soclul perimetral este protejat prin execuţia de hidroizolaţii verticale exterioare realizate sub cota terenului amenajat. Trotuarele şi sistematizarea verticală perimetrală clădirii au fost refăcute în totaliate. Zidăria aparentă a fundaţiilor din piatră a fost curăţată şi rostuită cu mortare hidrofobe.

De asemenea, s-au executat lucrări de recondiţionare a elementelor decorative din lemn. Grinzile existente, precum şi planşeul, au fost decapate, reparate şi rebăiţuite.

Tâmplăria cerdacului închis a fost înlocuită cu o tâmplărie simplă din lemn de stejar, cu geam simplu cu sticlă artizanală. Parapetul cerdacului închis a fost şi el înlocuit cu unul dublu din lemn de stejar, cu vată bazaltică rigidă la interior, realizat din scândură profilată, geluită pe ambele feţe, cu lambă şi uluc, protejat ignifug, antifungic şi împotriva insectelor. Şipcile au fost aşezate conform modelului din planşele de arhitectură. Restul tâmplăriei a fost restaurată. Sticla a fost schimbată cu una artizanală. Deoarece se poate observa că tâmplăria bojdeucii a fost una dublă, în sit existând feroneria celei de-a doua cercevele spre interior, a fost propusă dublarea tâmplăriei existente spre interior cu una din lemn de stejar, cu geam simplu cu sticlă artizanală. Toată feroneria a fost restaurată.

Lucrările de intervenţie au fost realizate de către IASICON S.A. în baza Autorizaţiei de Construire nr. 143 din 13.02.2020, emisă de Primăria Municipiul Iaşi. Executantul a respectat în principiu prevederile proiectului nr. 290/2019 şi a dispoziţiilor de şantier emise în timpul execuţiei lucrărilor, punând în aplicare soluţiile tehnice propuse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.