Ipoteză din partea ISW: 'Rusia folosește Transnistria și Găgăuzia pentru a destabiliza situația din Moldova'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 08-03-2024 10:39
Actualizat: 08-03-2024 07:52

Autoritățile ruse speră să folosească Transnistria și Găgăuzia pentru a desfășura operațiuni hibride de destabilizare a situației din Moldova, iar acest lucru se datorează negocierilor de aderare la UE și alegerilor prezidențiale.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), șefa regiunii autonome moldovenești pro-ruse Găgăuzia, Eugenia Huțul, a avut o întâlnire cu șeful adjunct al administrației lui Putin, Serghei Kiriyenko, în Rusia, pe 7 martie. La acea vreme, autoritățile moldovenești au anunțat că dosarul penal împotriva huțulilor va fi transferat în curând în instanța de judecată.

Huțul i-a cerut lui Chirienko să-i ajute pe găgăuzi să deschidă conturi în băncile rusești "pentru proiecte sociale" pentru a ridica embargoul rusesc asupra importurilor din Găgăuzia și pentru a ajuta la negocierile cu Gazprom privind livrările de gaze la un preț preferențial, arată ISW.

Potrivit analiștilor ISW, concentrarea sporită a Kremlinului asupra relațiilor cu Găgăuzia, pe fondul interesului pentru autoproclamata republică transnistreană, indică faptul că Kremlinul speră să folosească ambele regiuni pentru a justifica operațiunile hibride. „Rusia are nevoie de ele pentru a destabiliza și polariza și mai mult Moldova în ajunul negocierilor de aderare la UE și al actualelor alegeri prezidențiale din Moldova”, indică ISW.

De precizat că liderul Găgăuziei a avut o întrevedere inclusiv cu Vladimir Putin.

La 28 februarie, congresul deputaților republicii nerecunoscute transnistrene a făcut apel la Rusia pentru "protecție" din partea Moldovei

După cum a scris UNIAN, țările UE discută cum să protejeze Moldova de Rusia.

Recent, Ministerul moldovean de Externe a răspuns la cuvintele ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu privire la așa-numita Transnistrie. Ministerul a menționat că Federația Rusă "nu poate oferi lumii altceva decât sânge și durere".

În același timp, Lavrov a acuzat Chișinăul că "blochează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă", precum și "presiuni economice serioase asupra Transnistriei".