Tensiuni pe axa R. Moldova – Rusia! Moscova reacționează: 'Aceste acțiuni nu vor rămâne fără răspuns'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 19-03-2024 20:38

Acțiunile „neprietenoase ale Chișinăului”, inclusiv expulzarea unui diplomat al Rusiei, „nu vor rămâne fără răspuns din partea Moscovei”, se precizează într-un comentariu al purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, informează TASS, relatează Rador Radio România.

Aceasta a subliniat despre decizia „neprietenoasă față de Rusia” luată de autoritățile moldovene la 19 martie. "Un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău a fost declarat persona non grata. În plus, autoritățile țării au anunțat despre refuzul accesului în Republica Moldova al delegației ruse pentru a participe la cea de-a 34-a sesiune a conferinței regionale a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Nations (FAO) pentru Europa, care va avea loc la Chișinău în perioada 14-17 mai" - a explicat diplomatul (mai multe despre acest caz, aici).

"Chișinăul abuzează deschis de statutul său de gazdă a evenimentelor ONU, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea autorităților moldovene de a acționa în această calitate în viitor. Acțiunile Chișinăului nu vor rămâne fără răspuns al părţii ruse" - au spus surse din cadrul MAE rus.

"Aceste decizii fac parte din campania antirusă desfășurată de conducerea Republicii Moldova și reprezintă o nouă confirmare a politicii acesteia de distrugere completă a relațiilor ruso-moldovenești, care au rădăcini istorice adânci" - a continuat Zaharova. "Le considerăm și ca o reglare de conturi pentru faptul că cetăţenilor ruşi care locuiesc în Transnistria "li s-a dat posibilitate de a-şi exprima voinţa în cadrul alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă".

Anunțul Moldovei

Anterior, în cursul zilei de marţi, Ministerul de Externe al Republicii Moldova şi-a exprimat protestul în legătură cu activitatea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în Transnistria nerecunoscută și a declarat un angajat al Ambasadei Rusiei persona non grata.

La rândul său, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a explicat că autoritățile ruse au primit un număr mare de solicitări din partea concetățenilor, care au solicitat asigurarea posibilităţii de a participa la alegeri.

El a menționat că sarcina oricărei misiuni diplomatice este de a ajuta la apărarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor săi. În luna august anul trecut, Guvernul pro-european din Republica Moldova a expulzat 45 de lucrători ai ambasadei ruse din țară pentru a-și reduce personalul la nivelul reprezentanței republicii la Moscova - 10 lucrători diplomatici și 15 persoane responsabile cu funcții administrative și tehnice. Expulzarea diplomaților a fost precedată de o serie de materiale publicate în mass-media și rețelele de socializare, în care diplomații ruși au fost acuzați de spionaj.