Război tehnologic între marile puteri: China interzice cipurile Intel şi AMD pe computerele guvernamentale, după legea anti-TikTok din SUA

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 25-03-2024 13:08
Actualizat: 25-03-2024 13:12

China a introdus linii directoare pentru eliminarea treptată a microprocesoarelor americane de la Intel şi AMD de pe computerele şi serverele personale guvernamentale, a informat duminică Financial Times, conform News.ro.

Ghidul privind achiziţiile urmăreşte, de asemenea, să elimine sistemul de operare Windows şi software-ul de baze de date fabricat în străinătate în favoarea opţiunilor interne.

Agenţiilor guvernamentale de nivel peste primării li s-a spus să includă criterii care necesită procesoare şi sisteme de operare ”sigure şi de încredere” atunci când fac achiziţii.

Măsura vine după ce o lege de interzicere a TikTok în SUA a trecut de Camera Reprezentanților și urmează votul în Senat.

Statele Unite şi-au propus să sporească producţia internă de semiconductori şi să reducă dependenţa de China şi Taiwan, prin intermediul legii CHIPS şi Legea ştiinţei din 2022 a administraţiei Biden.

Planul este conceput pentru a consolida semiconductorii din SUA şi conţine ajutor financiar pentru producţia internă, cu subvenţii pentru producţia de cipuri avansate.