Macovei i-a dat în fapt pe scriitorii puşcăriaşi: Ce a spus fostul ministru al Justiţiei

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 13-01-2016 21:58
Actualizat: 13-01-2016 22:37

Monica Macovei i-a dat în fapt pe scriitorii puşcăriaşi în străinătate. Fostul ministru al Justiţiei a dat un interviu în presa belgiană, acolo unde i-a denunţat pe cei care şi-au scurtat pedepsele cu ajutorul lucrărilor ştiinţifice.

"Articolul „Deţinuţii se dedică scrisului pentru a evada”, apărut în publicația „La Libre Belgique”, pe tema lucrărilor științifice publicate de politicienii condamnați pentru corupție. Europarlamentarul Monica Macovei (ECR) a fost intervievată de jurnalista Maria Udrescu pentru acest articol.

Citeşte şi: Un lider din PSD a fost reținut de procurori: E acuzat de evaziune şi spălare de bani

''2013 este anul când ofensiva anti-corupţie îşi atinge vârful. Cei care se credeau intangibili cad precum muştele în mâinile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), creată de fosta ministră a justiţiei, Monica Macovei. Miniştri, parlamentari, oligarhi, judecători...Toţi tremură în faţa armei DNA, care afişează un tablou de vânătoare impresionant: 743 de condamnări în 2012, 1.051 în 2013 şi 1.138 în 2014. ''Momentul în care a început să plouă cu sute de pedepse este momentul în care s-a modificat legea, pentru ca politicienii să poată scăpa de închisoare. De atunci, cu banii pe care i-au furat îşi pot cumpăra libertatea'' acuză Monica Macovei, deputat în Parlamentul european. (...)

Citeşte şi: Ambasada Norvegiei ia atitudine după cazul Bodnariu: Ce spun diplomaţii

Aşa-numitul elixir al cunoaşterii nu este, prin urmare, decât otrava corupţiei, infiltrată până în spatele gratiilor. ''E ca şi cum ţi-ai bate joc de justiţie şi de cercetătorii ştiinţifici'' ne mărturiseşte Monica Macovei, care povesteşte despre aroganţa unora dintre deţinuţi: ''Corneliu Iacobov, condamnat pentru că a falimentat o rafinărie cu scopul de a o privatiza la preţ foarte mic, a scris o carte despre procesul de privatizare. Cătălin Voicu, condamnat pentru trafic de influenţă şi corupţie, publică cărţi despre ...statul de drept.''

Citeşte şi: Sorin Roşca Stănescu îl demască pe Victor Ponta: Ce intenţii are fostul premier

DNA a tras deja semnalul de alarmă în aprilie anul trecut și a trebuit să curgă multă cerneală, timp de doi ani, pentru a dezvălui încă o latură a politicii pervertite care macină țara. Povestea a ajuns și la urechile altor state europene, în contextul în care corupția este spinul care împiedică Bucureștiul să facă pasul hotărâtor în spațiul Schengen. ''Dar între libertatea lor și imaginea României în Europa, ce credeți că vor alege?'' întreabă M. Macovei, care asigură că motivația DNA rămâne mai fermă ca niciodată", se arată într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Scriitorii puşcăriaşi trec prin mari emoţii: Se pot întoarce după gratii