CONDIȚIA pentru un armistițiu în Siria

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 21-02-2016 08:48
Actualizat: 21-02-2016 09:18

O sursă apropiată negocierilor de pace a declarat sâmbătă pentru Reuters că opoziţia siriană a căzut de acord asupra unui armistiţiu pentru o perioadă de două-trei săptămâni. Acest armistiţiu va putea fi prelungit şi susţinut de toate părţile, cu excepţia grupării Statul Islamic (SI). Armistiţiul este condiţionat, de asemenea, de încetarea atacurilor împotriva Frontului al-Nusra, filiala Al-Qaida în Siria, cel puţin în prima fază, potrivit Mediafax.

Mai multe grupări din cadrul opoziţiei siriene şi-au "exprimat sâmbătă acordul cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord privind armistiţiu temporar, prin intermediul unei medieri internaţionale", a anunţat Înalta Comisie pentru Negocieri (HCN) într-un comunicat, potrivit Mediafax.

HCN, o coaliţie alcătuită din diverse grupări armate şi opoziţia siriană în exil, a cerut ca ONU să garanteze "respectarea de către Rusia, Iran şi miliţii loiale regimului a unei încetări a ostilităţilor". Toate părţile să înceteze focul simultan, iar Guvernul să elibereze deţinuţii, a cerut HCN.

Însă o oprire a bombardamentelor ruse nu părea probabilă imediat. "Rusia îşi menţine politica sa consecventă de a oferi asistenţă şi ajutor forţelor armate siriene în acţiunile lor ofensive împotriva teroriştilor şi organizaţiilor teroriste", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Vezi si:

Antena 3 revine in Senat

Chiar e șoc: Câte miliarde trimit românii din străinătate acasă

Cum m-am plimbat cu Antena 3 / REPORTAJ