SCANDALUL din MAE ia amploare: Se efectueză o anchetă după dezvăluirile STIRIPESURSE.RO

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-03-2016 17:18
Actualizat: 09-03-2016 17:22

Scandalul de la MAE legat de dezvăluirile făcute de STIRIPESURSE.RO ia amploare. Astfel, MAE anunță că efectuează o anchetă acum, deși acuzațiile prezentate de noi erau pe masa șefilor din minister de mai mult timp, ele fiind oferite chiar de Cristian Radu, diplomatul în cauză. Deși au avut și acuzațiile, și înregistrarea, cei din MAE nu au efectuat o anchetă internă, reiese din ultima precizare a instituției. Precizăm că aceeași înregistrare audio, alături de mai multe acuzații se află și la premierul Dacian Cioloș. Pentru că acuzațiile fac referire la șeful Corpului de Control, Silviu Barbu, și directorul Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, se poate trage concluzia că ancheta îi vizează pe cei doi.

”Ministerul Afacerilor Externe este în curs de verificare a tuturor informaţiilor cu privire la acest caz. O anchetă la nivelul MAE este în curs de desfăşurare. Având în vedere că procedurile nu sunt încheiate, MAE nu poate să se antepronunţe în niciun aspect ce ţine de acest caz.

La finalizarea anchetei dispuse de conducerea MAE vor fi luate măsurile legale ce se impun, în conformitate cu legile în vigoare, urmând ca aceste măsuri să fie comunicate în mod transparent opiniei publice.

În ceea ce priveşte activitatea şefului secţiei consulare, la care se face referire în spaţiul public, persoana în cauză a fost rechemată, începând cu data de 14 martie 2016, din misiunea de la Ankara ca urmare a sesizării unor abateri disciplinare și profesionale. Menționăm că diplomatul respectiv a fost sancționat disciplinar în cursul anului 2014 pentru abateri în activitatea consulară desfășurată la Consulatul General al României la München.

Citește și: EXCLUSIV Înregistrarea ce aruncă în aer Ministerul de Externe: ȘANTAJ, AMENINȚĂRI, ACUZAȚII

Acuzaţiile vehiculate în spaţiul public de acesta au fost formulate ulterior dispunerii măsurii de încetare a misiunii la Ankara.

Anterior rechemării sale în ţară, consulul nu a semnalat niciun fel de nereguli legate de procedura de acordare a vizelor.

De asemenea, nu s-au înregistrat reclamații din partea solicitanților de vize, iar echipa de control trimisă de MAE la Ankara nu a constatat probleme în acest sens.

Citește și: SCANDAL uriaș în Ministerul de Externe: Acuzații grave cu bani, amenințări și înregistrări / VIDEO

De altfel, dispoziţiile legale în materie de vize impun obligativitatea prezenței personale a solicitanților la momentul depunerii cererilor la misiunile diplomatice și oficiile consulare române, excepțiile fiind expres și limitativ prevăzute de lege. De asemenea, taxele consulare aferente eliberării vizelor sunt stabilite prin lege, prevederile aplicabile fiind respectate cu stricteţe de către toate consulatele României.”, anunță MAE.

Citește și: Reacția MAE la SCANDALUL de la Ambasada României în Turcia