OFICIAL Care sunt produsele româneşti ce ar putea ajunge protejate în Uniunea Europeană

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor
Publicat: 04-04-2016 18:26
Actualizat: 04-04-2016 19:27

Branza de burduf in scoarta de brad, carnatii de Plescoi, dar si alte 11 preparate traditionale romanesti ar putea intra pe lista produselor cu identitate protejata la nivel european. O astfel de eticheta ridica valoarea alimentului. O spune chiar ministrul Agriculturii. In acest moment, Romania are doar trei produse recunoscute in occident, spre deosebire de Franta, care se lauda cu peste 250.

Citeşte şi: BOMBĂ în presă: Moise Guran ajunge în fața judecătorului! Ce a făcut jurnalistul

In cazul novacului afumat, dosarul de acreditare este deja la Bruxelles, doar ca au aparut dispute pentru ca acesta este un peste chinezesc. In acelasi timp, o asociatie a trimis si documentatia pentru carnatii de Plescoi. Cei care se ocupa cer ca aceasta specialitate sa fie produsa doar in trei zone din judetul Buzau. Cu alte cuvinte, producatorii care nu-si muta fabricile in Buzau ar putea fi scosi de pe piata. Pita de Pecica, pe vremuri preferata a sotilor Ceausescu, este si ea in asteptare. La fel si gemul de rubarba, atat de laudat de Printul Charles.

Vezi şi: SRI confirmă și oferă detalii: Teroriștii au primit bani mulți din România

Lista produselor este completata de salamul de Nadlac, Covrigul Muscelean, Scrumbia afumata de Dunare sau Mierea De Tei din Codrul Cicurova. Toti acesti producatori trebuie sa convinga autoritatile europene ca au retete unice. In prezent, Romania are doar trei produse recunoscute: Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu si Branza de Ibanesti. Sapte firme au dreptul sa le produca. Daca exista si alti doritori, acestia trebuie sa se acrediteze, spune ProTV.

Citeşte şi: Antena 1 dă o nouă lovitură ProTV: Două super-vedete au trecut în tabăra anteniştilor