Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ample proteste antidrog!

Ciado

 

E.S. doamnei Viorica Dăncilă – prim-ministru

E.D. doamnei Carmen Dan – ministru de interne

In condițiile in care Guvernul României, Ministerul de Interne, nu inteleg gravitatea consumului de drogruri și nu vor lua masuri de reorganizare a Agenției Naționale Antidrog, nu vor consolida rolul ong-urilor antidrog conform normativelor international am decis sa organizam in luna decembrie ample proteste in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Sibiu, Craiova, Ploiesti, Constanta, Brasov prin care sa tragem un semnal de alarmă asupra creșterii consumului de droguri in Romania și a indiferenței autorităților responsabile. Ministerele responsabile cu Strategia Naționala Antidrog, autoritățile administrației publice centrale si locale in procent de 90% nu au prevazute resursele financiare in bugetele proprii, in vederea ducerii la indeplinire a obligatiilor prevăzute in Strategia Antidrog. In pofida mesajelor liniștitoare ale Agenției Naționale Antidrog, lucrurile nu stau deloc așa.

”În ultimii 10 ani, Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) si Agenția Națională Antidrog au emis mai multe rapoarte privind prevalența la consumul de droguri, alcool și tutun din Romania. Toate rapoartele au avut, din păcate, creșteri semnificative ale consumului de droguri după cum urmeaza:

2008 – Pe segmentul de vârstă 16-54 de ani, prevalența era de 1,7%

2012 – Pe același segment de vârstă, prevalența deja ajunsese la 4,7%

2016 – Tot pe același segment de vârstă, prevalența a crescut la 6,1%.

Raportat in cifre, discutam de un numar de peste 800.000 consumatori ocazionali de droguri.

Consumul în rândul tinerilor cu vârstă de 16 ani, conform acelorași rapoarte, a crescut după cum urmează:

2008 – 1%

2012 – 5%

2016 – 10%

În rândul studenților prevalența in 2016 era de 21 %

Notă; Cifrele Agenției Naționale Antidrog, nu cuprind comenzile pe internet, consumul in cluburi, festivalurile electro si house, zone cu risc mare de consum si trafic.

”Ostilitate față de ONG-urile antidrog”

Ultimul raport publicat de ANA în anul 2017 arată o nouă creștere a numarului consumatorilor de droguri, respectiv 200.000 de persoane în ultimii 3 ani, număr ce se alatură celorlalți 600.000 existenți, conform declarațiilor procurorului șef al DIICOT – Daniel Horodniceanu.

Toate aceste creșteri au fost posibile, întrucat Strategiile naționale antidrog 2005-2012, respectiv 2013-2020 au fost considerate de către autoritațile responsabile desuete, iar Planurile de Acțiune sunt ca și inexistente in practică, desi sunt stabilite prin HG, cu termene si actiuni concrete. Rapoartele prezentate de responsabilii cu aplicarea Strategiei si Planului de Acțiune, sunt simple hârtii, fără probatoriu foto si video sau documente real justificative așa cum ar fi normal.

Planul de Acțiune Antidrog 2017-2020, deși suntem în luna septembrie 2018, nu a fost adoptat de Guvern, ceea ce pune în imposibilitate aplicarea Strategiei Naționale Antidrog. România nu are politici unitare de prevenire, evaluare, consiliere, combatere a consumului si traficului de droguri, desi are in acelasi timp coordonator national in politici antidrog. Reacția Agenției Naționale Antidrog la momentul apariției de noi droguri, pe piața din România este de negare permanent.

CIADO solicită de urgentă Guvernului României si Ministerului de Interne, demiterea conducerii Agenției Naționale Antidrog pentru grave deficiențe manageriale, adoptarea Planului de Acțiune 2017-2020 prin HG, alocarea a 5 % din Taxa pe viciu pentru programele de prevenire a consumului de droguri, alcool si tutun, cuprinderea mediului rural in programele de prevenire, reorganizarea Agenției Naționale Antidrog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.