Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ample proteste 'Antimafia' la Chişinău. De ce este acuzat viitorul premier

moldova

Mişcarea social-politică 'Antimafia' din Chişinău a început marţi seara o acţiune de protest, programată să dureze până joi, împotriva înlocuirii candidaturii Maiei Sandu, ministrul educaţiei în exerciţiu, propusă iniţial de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la funcţia de premier, cu Valeriu Streleţ, parlamentar în acelaşi partid, relatează miercuri presa din Chişinău.

Conform acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană-3 (AIE-3), funcţia de premier îi revine PLDM, dar candidatura Maiei Sandu, despre care presa a scris ca despre 'un ministru incoruptibil şi reformist', nu a fost agreată de celelalte două partide ale alianţei - Partidul Democrat (PD) şi Partidul Liberal (PL).

Vezi şi: Moldovenii vor să-și pună premier un parlamentar putred de bogat: Ce avere URIAȘĂ are

Potrivit Mişcării 'Antimafia', candidatura lui Streleţ 'trebuie respinsă sub presiunea străzii', deoarece ar fi 'o unealtă şantajabilă', relatează Jurnal.md, citând Deutsche Welle Chişinău. 'Ei (liderii AIE-3) de asta au nevoie - de oameni şantajabili, fără strălucire intelectuală', spune Sergiu Mocanu, liderul acestei mişcări. 

'Maia Sandu a demonstrat că este împotriva unui sistem corupt şi nu doar prin vorbe, ci prin fapte. O astfel de personalitate e incomodă pentru cei care au ajuns la putere prin minciună şi acte de corupţie cu singurul scop de a fura. Maia Sandu a fost scoasă din schemă încă atunci când au împărţit ministerele, portofoliul Educaţiei revenind Partidului Liberal. Această decizie a făcut parte din scenariul unui joc al lor', susţine vicepreşedinta mişcării 'Antimafia', Daniela Bodrug, potrivit Agerpres.

Mişcarea 'Antimafia' a anunţat că îşi va continua acţiunea de protest inclusiv joi, când parlamentul Republicii Moldova se va reuni în sesiune plenară pentru a supune la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Valeriu Streleţ. 

Înlocuirea candidaturii Maiei Sandu cu cea a lui Valeri Streleţ a suscitat dezbateri furtunoase la Chişinău, cea mai bună parte a societăţii civile pledând în favoarea ei.

Vezi şi: Joi va fi votat noul guvern de la Chișinău

În acest sens, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate din Chişinău, Valeriu Ostalep, a declarat marţi seara, la un post de televiziune local, că liderul PLDM, Vlad Filat, a folosit-o pe Maia Sandu, desemnând-o în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a-şi reabilita imaginea şi a câştiga credibilitate, potrivit IPN. 

'Filat a ştiut că Maia Sandu nu este agreată de către partenerii de alianţă şi chiar el personal n-a dorit-o pe aceasta în fruntea guvernului. Dar a făcut o manevră ieftină pentru a câştiga credibilitate în faţa partenerilor străini, prezentând situaţia în felul următor: uite, eu sunt cel mai european dintre toţi, iar cei din PD şi PL au respins o asemenea candidatură integră', a opinat analistul moldovean, în contextul în care mai multe rude ale lui Vlad Filat au fost reţinute într-o schemă de credite frauduloase de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), în urma unei anchete la care au participat şi investigatori FBI. 

Potrivit acestuia, PDM şi PL nu au acceptat candidatura Maiei Sandu pentru că s-au temut că nu vor putea s-o manipuleze. 

În ceea ce îl priveşte pe Streleţ, un prosper om de afaceri, presa de la Chişinău a scris în repetate rânduri despre asemănările fizice izbitoare dintre acesta şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, relevă Deutsche Welle.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.