Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amploarea dezastrului din pădurea amazoniană - Rata defrișărilor s-a dublat față de anul precedent

Inverse
Amazon Fire

Rata defrişărilor din pădurea amazoniană braziliană din ianuarie-august aproape s-a dublat în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind afectaţi în plus 6.404,4 kilometri pătraţi (faţă de 3.336,7 kilometri pătraţi), conform datelor oficiale provizorii furnizate duminică, citate de AFP, potrivit Agerpres.

Aceasta reprezintă o creştere de 91,9%.

În luna august, au dispărut 1.700,8 kilometri pătraţi de pădure, mai puţin decât în iulie (când cifrele au crescut de patru ori), însă de trei ori mai mult decât în august 2018 (526,5 kilometri pătraţi), conform sistemului satelitar de evaluare în timp real a defrişărilor (DETER) al Institutului naţional de cercetare spaţială (INPE).

Rata despăduririlor a evoluat în ultimele patru luni, de la 738,2 kilometri pătraţi în mai şi 936,3 kilometri pătraţi în iunie, la 2.255,4 kilometri pătraţi în iulie şi 1.700,8 kilometri pătraţi în august.

Experţii estimează că cifra de 10.000 kilometri pătraţi ar putea fi atinsă anul acesta pentru prima dată din 2008.

Specialiştii şi actorii implicaţi în protecţia mediului au pus această creştere a ratei defrişărilor pe seama presiunii silvicultorilor şi crescătorilor încurajaţi de susţinerea preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro pentru deschiderea rezervaţiilor indigene şi a zonelor protejate în vederea dezvoltării acestor activităţi şi a celor de exploatare minieră.

În septembrie există riscul să se înregistreze mai multe focare în regiunea Amazoniei deoarece ''vârful defrişărilor se manifestă în iulie, iar cel al incendiilor în septembrie'', a remarcat Ane Alencar, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetare a Mediului din Amazonia (IPAM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.