Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

An slab pentru producția de struguri în Republica Moldova. Pentru export cantitatea va fi drastic redusă

earth.com
struguri

Pentru anul viitor, în depozitele de fructe vor rămâne doar câteva mii de tone de struguri de masă din recolta anului 2022, estimează experții.

Potrivit membrilor asociaților de viticultură, aceste produse vor fi vândute la un preț ridicat, îndeosebi pe piața internă, iubitorilor de struguri "de nișă", transmite Știri.md.

În acest an, în perioada ianuarie-martie, comercianții moldoveni au exportat circa 18.000 de tone de struguri din recolta anului 2021. În principiu, în ultimii 5-6 ani, exportul de struguri în perioada iarnă-primăvară nu a scăzut sub 6.000-7.000 de tone.

Aif.md scrie că situația se explică, în primul rând, prin volumul relativ mic de struguri pentru comercializare din recolta anului curent, plasați în depozite pentru a fi exportați în a doua jumătate a toamnei și iernii (conform estimărilor experților, circa 20-30.000 de tone), în al doilea rând - prin livrări externe intensive la produse.

Așadar, în septembrie-octombrie, din țară au fost exportate peste 20.000 de tone. În luna noiembrie s-a păstrat rata mare de livrări. Comercianții mari spun că săptămâna aceasta "trimit către UE camioane cu ultimele loturi de struguri".

În ciuda cererii destul de bune de struguri "Moldova" la sfârșitul sezonului de comercializare, prețurile, contrar așteptărilor fermierilor, nu au crescut. În ultima săptămână a lunii noiembrie, prețul angro pentru acești struguri s-a stabilizat la nivelul de 12 lei/kg (0,61 dolari/kg). În lei, acesta este prețul obișnuit pentru această perioadă a anului, dar în dolari este unul dintre cele mai mici din ultimii ani.

Aparent, temându-se de întreruperile de curent și de alte situații imprevizibile, comercianții au decis să vândă mai rapid strugurii, chiar și la un preț mai mic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.