Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ana Birchall deschide un nou front în RĂZBOIUL cu șefa CSM: Îi cere explicații cu privire la modificările propuse la legea ANI

Guvern
birchall ana

Ministrul Justiției, Ana Birchall, îi cere președintelui CSM, Lia Savonea, să îi comunice „cu celeritate” dacă CSM a primit o sesizare privind modificările propuse legislației ANI și care a fost temeiul legal și regulamentar al inițierii unui astfel de demers.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, i-a transmis o scrisoare președintelui CSM, Lia Savonea, prin care îi cere să îi comunice „cu celeritate” dacă Comisia nr. 1 a CSM sau CSM a primit o sesizare privind demersul legislativ ce vizează modificarea legislației ANI și care a fost temeiul legal al inițierii acestui demers și, mai mult, al trimiterii modificărilor către Senat.

Citește și: Victor Ponta aruncă bomba! ‘Voi propune PSD un nou premier’

„Urmare comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii publicat pe site-ul instituției în data de 03.10.2019 relativ la gravele dezinformări din mass-media pe marginea unei propuneri legislative inițiate de Consiliul Superior al Magistraturii și având în vedere conținutul comunicatului, vă rog să îmi comunicați, cu celeritate, dacă Comisia nr. 1 a CSM, sau CSM, a primit o sesizare cu privire la un demers legislativ vizând modificarea legislației privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate și care a fost temeiul legal și regulamentar al inițierii unui astfel de demers, precum și al trimiterii către Comisia Juridică, de disciplină și imunități a Senatului României a propunerilor formulate de CSM. De asemenea, vă rog Doamnă Președinte să îmi transmiteți, în copie, lucrarea Direcției Legislație, Documentare și Contencios prin care au fost centralizate opiniile instanțelor și parchetelor cu privire la propunerile de modificare a legii nr. 176/2010”, i-a scris Ana Birchall, Liei Savonea.

Citește și: Scenariul care aruncă-n aer alegerile prezidențiale! Un colonel în rezervă spune cine va fi noul președinte

Procurorii CSM arată că au solicitat săptămâna trecută Liei Savonea, șefa Consiliului, toată documentația privind propunerea de modificare a legii ANI, inclusiv actele care vizau îngrijorările din spațiul public, însă nu au primit forma care a ajuns la Comisia juridică a Senatului.

„În data de 04.10.2019 patru membri ai Secţiei au solicitat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii întreaga documentaţie care a stat la baza lucrării având acest obiect, inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice şi al magistraţilor”, informează Secția pentru procurori a CSM, printr-un comunicat de presă.

Citește și: Informații importante despre Ion Iliescu! În ce stadiu se află fostul președinte

Potrivit procurorilor CSM, o parte din membrii Secției nu a participat la ședința Comisiei nr.1 din data de 3 octombrie, când au fost dezbătute modificările, „nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului României”.

În sursa citată se mai menționează că procurorii CSM vor reveni public pe marginea proiectului, după ce vor avea acces la toate înscrisurile.

Citește și: Fiul lui Mihai Șora intră în forță în războiul momentului: ‘A fost obligat să lucreze’

Consiliul Suprem al Magistraturii a transmis, joi, că afirmaţiile potrivit cărora propunerile de modificare a legii ANI s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de fundament.

Despre propunerile de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI, CSM a precizat că începând cu data de 9 mai 2019 a fost iniţiată o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, după consultarea tuturor instanţelor şi parchetelor.

Citește și: Elena Udrea iese la rampă! Ce se întâmplă, de fapt, cu Alina Bica

„Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel. Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanțe şi parchete”, precizează CSM.

Reprezentanții CSM adaugă faptul că demersurile lor au avut în vedere „nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare”.

Citește și: Victor Ponta aruncă bomba! ‘Voi propune PSD un nou premier’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.