Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ana Birchall vorbeşte despre cum a dispus reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie pe fondul unui raport respins de fostul premier Dăncilă

facebook.com
ana birchall

Ana Birchall scrie pe pagina personală de socializare despre măsurile luate ca ministru al Justiţiei pe fondul constatării unor nereguli privind acordarea cetăţenie, nereguli care, spune ea, ar fi vulnerabilizat siguranţa naţională.

"Întâmplător sau nu, în aceeași perioadă secretarul general al guvernului, cu binecuvântarea premierului de la acea vreme, a elaborat un proiect de act normativ de modificare a legii cetățeniei prin care se flexibilizau și mai mult condițiile de acordare a cetățeniei ( se renunța inclusiv la depunerea jurământului!).

Sigur că am refuzat să îmi asum un asemenea proiect și nu am semnat ( în ciuda atacurilor sau amenințărilor primite) ... deci nu a putut fi aprobat!

În schimb am trimis la parchetul general raportul pe care l-am primit de la corpul de control al ministrului!", explică fostul ministru al Justiţiei.

Ea menţionează că urmare mai multor sesizări primite a dispus un control la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.

Citeşte şi: Bilanț NEGRU în urma cutremurului care a zguduit Turcia: Zeci de morți și sute de răniți

"P.S. 1. Da, este adevarat că urmare a mai multor sesizări pe care le-am primit la începutul lui iulie 2019, am dispus Corpului de Control al ministrului efectuarea unui control amănunțit, inclusiv cu privire la activitatea financiar contabilă, la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Toate neregulile identificate în raport sunt, din punctul meu de vedere, foarte grave, și trebuie remediate în regim de urgență.

În raport, aprobat prin semnătura mea, sunt identificate câteva suspiciuni de natură penală care, din punctul meu de vedere, trebuie lămurite tot în regim de urgență drept care, în baza competențelor legale pe care le-am avut în calitate de ministru al Justiției, am sesizat atunci Parchetul General", potrivit sursei citate.

De asemenea pentru înlăturarea vulnerabilităţilor instituționale și pentru o mai buna funcționare a activității am propus reorganizarea Autorității Naționale pentru Cetățenie ca direcție în cadrul Ministerului Justiției.

Da, am propus revocarea din funcție a întregii conduceri a Autorității Naționale pentru Cetățenie", mai notează fostul ministru Birchall.

Ea aminteşte şi faptul că raportul său a fost transmis inclusiv premierului României de la acea vreme, Viorica Dăncilă, dar că aceasta nu a ţinut cont de el.

"Da, este adevărat că raportul scris a fost trimis inclusiv doamnei Dăncilă căreia i-am prezentat și verbal câteva aspecte foarte grave din raport care țin inclusiv de posibile vulnerabilități la securitatea națională, recomandând atât revocarea, în regim de urgenţă, a conducerii Autorității Naționale pentru Cetățenie cât și reorganizarea acesteia.

Răspunsul doamnei Dăncilă la propunerile mele a fost unul negativ ignorând practic acest raport care, fără lauda gratuită la adresa colegilor din cadrul Ministerului Justiției, este un raport foarte profesionist întocmit, foarte responsabil", mai notează Ana Birchall.

Ea arată că "întâmplător sau nu" după ce a creat acest raport presiunile și atacurile la adresa sa s-ar fi intensificat , "dar poate a fost coincidenţă, nu? Pentru cine crede în coincidenţe".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.