Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF nu deţine informaţii oficiale despre conturile românilor în băncile elveţiene

anaf

ANAF nu are informatii oficiale despre conturile bancare din strainatate ale românilor bogati, însa este interesata de obtinerea acestora, daca sunt disponibile la nivelul agentiilor fiscale din alte state, a declarat miercuri Eugen Serban, seful Directiei Verificari Fiscale.

"În cazul referitor la conturi bancare din strainatate, Agentia Fiscala nu se afla în posesia unei astfel de informatii pe cale oficiala, însa daca sunt astfel de informatii disponibile vom purcede pe cale oficiala sa intram în posesia lor. Totusi, ar putea sa ne intereseze daca o persoana are o suma mare în conturi, pentru ca aceasta suma nu a fost facuta cu siguranta deodata, daca persoana are profilul de a se încadra în istoria noastra de risc sau de programe strategice", a afirmat Serban la o conferinta de presa a PwC România.
El a aratat ca, în masura în care aceste informatii sunt disponibile la nivelul altor agentii fiscale, autoritatile române vor face demersuri sa obtina astfel de date.
"Din punctul nostru de vedere, al directiei ne intereseaza si am vrea sa cunoastem astfel de informatii, mai departe sunt demersuri oficiale care nu depind neaparat de directia noastra. La nivel de ANAF, de Guvern sunt probabil cai oficiale de obtinere sau de solicitare a acestor informatii", a spus Serban, potrivit Mediafax.
HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzând si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponentilor.
Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia în 2008. Statul elvetian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial si încalcarea legislatiei privind secretul bancar.
Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu România, iar 11 au cetatenie sau pasaport românesc.
În functie de suma totala depozitata de clienti în conturile HSBC din Elvetia în perioada 2006-2007, România ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor românilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnalistilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc retinut la finele anului trecut în dosarul retrocedarilor ilegale de padure, se numara printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC.
Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi în România a fost, în perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata în raport.
HSBC Holdings este investigata în SUA, Marea Britanie, Franta si alte tari dupa ce a recunoscut ca la divizia de private banking din Elvetia au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienti sa eludeze fiscul. HSBC colaboreaza cu autoritatile care investigheaza problemele fiscale. Autoritatile din Franta, Belgia si Argentina au anuntat la rândul lor ca investigheaza informatiile.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.