Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF nu iartă: Trimite decizii de impunere celor care nu au depus Declaraţia Unică

Economica.net
ANAF

ANAF a demarat procedurile pentru a trimite decizii de impunere celor care au avut venituri mai mari de 12 salarii minime brute, în 2018, şi erau obligaţi să completeze Declaraţia Unică, dar nu au făcut acest lucru, anunță adevarul.ro.

Începând cu anul 2018, Fiscul a trecut la un sistem de autoimpunere şi a lăsat la latitudinea contribuabililor să declare veniturile obţinute din activităţi independente, dacă acestea erau mai mari decât un plafon stabilit la 12 salarii minime brute pe ţară. Contribuabilii erau obligaţi să depună Declaraţia Unică. Ulterior, ei au putut depune până la 31 iulie 2019 o rectificare, în cazul în care iniţial estimaseră că vor fi sub plafon, dar de fapt veniturile efective au depăşit plafonul.

Citește și: A ieșit la suprafață! Fosta firmă a lui Dan Barna, bani grei pentru susținătorii #Rezist și USR

Acum, termenul limită pentru declararea situaţiei pentru anul 2018 a trecut, aşa că ANAF se pregăteşte să stabilescă din oficiu obligaţiile fiscale şi să trimită decizii de impunere celor care au depăşit plafonul de venituri de 12 salarii minime.

Deocamdată, Fiscul a elaborat procedura şi documentele necesare pentru stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale, precum modelul de notificare privind nedeclararea contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice şi modelul formularului în care ANAF estimează baza de calcul.

Citește și: Cutremur pe scena politică. PSD, în Opoziție?

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice. În 2018, salariul minim brut pe ţară era de 1.900 lei. Plafonul de 12 salarii este, aşadar, de 22.800 lei.

Data de 31 iulie 2019 a fost şi ultima zi în care cei care au obţinut venituri din activităţi independente în anul 2018 au putut să facă plata contribuţiilor. Plăţile realizate după această dată se consideră plăţi întârziate, care vor purta dobânzi şi penalităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.