Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii anticipează un RĂZBOI VALUTAR MONDIAL, care nu mai poate fi împiedicat

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam curs valutar curs leu euro schimb valutar schimb

Un război valutar în adevăratul sens al cuvântului în care cele mai mari bănci centrale şi guverne ale lumii îşi vor deprecia în mod deliberat monedele nu mai poate exclus, avertizează într-un raport recent Joachim Fels, consilier economic în cadrul Pacific Investment Management, arată Bloomberg preluat de mediafax.

Vezi și: Raed Arafat anunță MODIFICAREA legii, după cazul Caracal: Când ai sunat la 112 ți-ai dat acordul că vei fi localizat

Fels se alătură unui număr în creştere de analişti de pe Wall Street care avertizează că plângerile repetate ale preşedintelui Donald Trump privitoare la practicile valutare ale partenerilor comerciali de top sporeşte riscul unor intervenţii ale americanilor în sensul deprecierii dolarului. Fels descrie condiţiile actuale ca fiind „runda a treia a unui război rece valutar“, cu riscul de a se intensifica.

„După o pauză la începutul anului 2018, războiul valutar rece dus între cele mai mari blocuri comerciale ale lumii timp de peste cinci ani a reizbucnit“, scrie Fels. „O escaladare către un adevărat război valutar cu intervenţie directă din partea SUA şi a altor mari guverne sau bănci centrale în sensul deprecierii monedelor, deşi nu reprezintă o probabilitate pe termen scurt, nu mai poate fi exclusă.“

Apelurile lui Trump pentru reducerea dobânzilor şi semnalele venite din partea BCE, băncii centrale chineze şi a celei japoneze privind noi măsuri de relaxare au sporit tensiunile la nivel mondial.

În ultimele săptămâni, preşedintele american a catalogat mai multe ţări drept manipulatori monetari, ameninţându-le cu sancţiuni, invocând de asemenea în mod repetat valoarea ridicată a dolarului în încercarea de a pune presiune pe preşedintele Fed Jay Powell pentru reducerea dobânzilor, conform Financial Times.

Pentru prima dată într-un deceniu, tactica deprecierii valutare competitive revine. „Se pare că asistăm la un război al politicilor monetare, iar problema valutară este un simptom al acestuia“, arată Geoff Yu, de la UBS Wealth Management.

Dar totul vine dintr-o neînţelegere fundamentală a ce mişcă pieţele monetare, spun analiştii. Dolarul puternic este rezultatul solidităţii economiei americane în raport cu alte economii şi al faptului că dobânda americană este mai ridicată decât în majoritatea celorlalte ţări dezvoltate.

Faţă de ceea ce s-a întâmplat cu un deceniu în urmă, acum situaţia este urmarea faptului că SUA se autoînfăţişează drept victimă a pieţelor. „Este un tip diferit de război valutar când America crede că pierde“, arată Kit Juckles, strateg SocGen.

Pe lângă reduceri de dobânzi şi sancţiuni, Trump poate apela şi la alte tactici, de exemplu prin intermediul pieţelor valutare. Este posibil ca nu numai marile bănci centrale să se implice în războiul valutar rece, potrivit economistului Pimco, care remarcă aşteptările privind reduceri de dobânzi în Coreea de Sud, Indonezia, Chile şi Africa de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.