Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiștii financiari desființează măsurile economice anunțate de Guvern: 'Se afectează stabilitatea financiară pe termen lung a milioane de români'

economie deficit declin

Asociaţia Analiştilor Financiari Certificaţi (CFA) avertizează că modificările propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar, aflat la baza economiei româneşti, şi pun în pericol dreptul românilor la un trai decent la bătrâneţe, relatează Agerpres.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, modificările recente anunţate de Guvern în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, elimină ceea ce este, pentru majoritatea românilor, singurul instrument de economisire şi şansa la un trai decent la vârsta pensiei.

"Prin măsurile anunţate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piaţă, având în vedere cerinţe de capital mărite şi până la de 20 de ori, în condiţiile în care veniturile din administrare vor scădea de asemenea dramatic. Posibilitatea de a retrage contribuţiile virate după primii cinci ani este de asemenea un 'măr otrăvit'. Sub aparenţa beneficiilor unei lichidităţi imediate, se afectează stabilitatea financiară pe termen lung a milioane de români, iar statul îşi creează premisele de a reîntregi contribuţiile la pilonul de stat, fără a garanta pensiile viitoare. În condiţiile în care evoluţiile demografice sunt îngrijorătoare, o astfel de măsură este pur şi simplu un atac la bunăstarea pe termen lung a românilor. În plus, se va alimenta şi mai mult spirala inflaţionistă în care ne aflăm deja, şi care va 'muşca' serios atât din veniturile curente cât şi din economiile de-o viaţă ale românilor", susţin reprezentanţii CFA România.

Aceştia semnalează că prin aceste măsuri, Guvernul îşi creează singur premisele îngrijorătoare de creştere substanţială a costurilor de finanţare a deficitului bugetar, iar "aceste costuri crescute le vom plăti tot noi, din impozite şi taxe".

Citește și: Darius Vâlcov nu vede nicio problemă în prăbușirea Bursei: 'E o fluctuație, nu se prăbușește! Ar fi o greșeală ca Guvernul să nu dea OUG'

De asemenea, măsurile anunţate pentru sectoarele de utilităţi, telecomunicaţii şi cel bancar vor afecta grav Bursa de Valori Bucureşti, ale cărei volume, în proporţie de peste trei pătrimi, sunt generate de societăţi din aceste industrii. Costuri crescute ale creditelor bancare, ale telecomunicaţiilor şi ale utilităţilor, inclusiv accizele, vor eroda substanţial traiul de zi cu zi al românilor şi vor limita accesul acestora la bunuri şi servicii de calitate.

"Menţionăm că impozitarea sistemului bancar în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR, care în sine este o expresie a inflaţiei generate de măsuri anterioare ale acestui Guvern, denotă o neînţelegere a mecanismelor de funcţionare a economiei de piaţă şi creează un precedent periculos. Având în vedere lipsa de consultare cu mediul de afaceri, a studiilor prealabile de impact şi gravitatea acestor măsuri pentru ansamblul economiei ţării, considerăm prioritară construirea viziunii pe termen mediu şi lung pentru viitorul României şi al românilor", se arată în comunicat.

Asociaţia CFA România promovează investiţiile responsabile, cu viziune pe termen lung şi administrarea acestora în interesul clienţilor. Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, CFA România are peste 230 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidaţi pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal - bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre cele mai importante vizând o ''taxă pe lăcomie" care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.

De asemenea, Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi o contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia. Şi în comunicaţii se majorează taxele aferente pe ANCOM la 3%.

Totodată, comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii urmează să fie redus de la 2,5% la 1% iar o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.

Anunţul ministrului, urmat de publicarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă, a stârnit numeroase reacţii negative din partea mediului de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.