Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist: Creșterea criptomonedelor este similară cu schemele piramidale albaneze din anii '90

piramida

Într-un articol de opinie publicat în Financial Times, analistul Robin Wiggelsworth compară situația actuală a critomonedelor cu situatia schemelor piramidale abaneze din  1990 din Albania.

După războiul rece, țara a cunoscut inițial o creștere descrisă ca fiind impresionantă de FMI. Dar băncile sale de stat erau muribunde și purtau cu împrumuturi neperformante, limitându-le capacitatea de a extinde finanțarea. Drept urmare, albanezii s-au orientat din ce în ce mai mult către o sumă pestriță de dealeri valutari și cvasi-bănci informale care au finanțat creșterea economică

În ciuda legăturilor reciproc avantajoase cu crima organizată, aceștia actori s-au bucurat de o aparență de respectabilitate datorită reclamei și a cultivării politicienilor locali. Banca centrală albaneză a avertizat oarecum asupra pericolelor, dar procurorii au refuzat să aplice regulile, argumentând că aceste companii alternative de finanțare au căzut într-o zonă ne-acoperită de lege. La începutul anului 1997, schemele s-au prăbușit, declanșând tulburări violente care au dus la 2000 de morți,

În esență, ceea ce a fost susținut inițial ca o poveste de succes antreprenorial post-comunistă s-a dovedit a fi 0 schemă piramidale de proporții uluitoare. Marketingul și promisiunile  au transformat un ecosistem informal, descentralizat, care facilitează criminalitatea, într-o manie de masă care a aspirat o mulțime de oameni, necontrolată de avertismentele slabe și încercările inadecvate de reglementare.

Analistul susține că aceeași combinație de entuziasm media și reglementare deficitară se poate vedea și în actuala piață de criptomonede, ceea ce crește prăbușirea unui crash.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.