Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic: Cabinetul Ciolos, lipsit de coerenta

Guvernul Romaniei

Analistul Cristian Pîrvulescu a declarat duminică pentru că, la prima vedere, Cabinetul propus de Dacian Cioloş este unul căruia îi lipseşte coerenţa şi în care rolul premierului va fi esenţial, dar răspunde promisiunilor şi aşteptărilor, întrucât, cu mici excepţii, nu are în componenţă persoane controversate.

''La prima vedere este un Guvern căruia îi lipseşte coerenţa, care nu formează încă o orchestră şi în care rolul primului-ministru va deveni esenţial pentru coordonarea politicilor. Pentru că un Guvern, chiar dacă se numeşte tehnocrat şi apolitic, face politică şi avem nevoie de o viziune politică. Mi se pare că viziunea este destul de diferită, deşi există o dominantă, dacă vreţi, neoliberală, pentru că domnul Cioloş a adus mulţi apropiaţi cu care a lucrat sau la delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti sau la Comisia Europeană, persoane din societatea civilă, care i-au fost recomandate, cel mai probabil, pe filieră de la Cotroceni de Sandra Pralong, şi persoane venite din mediul privat, care nu au, în general, experienţă guvernamentală. Este foarte diversă această echipă şi va fi un efort foarte important pentru a fi sudată. Dar, pe de altă parte, răspunde promisiunilor şi aşteptărilor, este o echipă în care, cu mici excepţii, nu există persoane controversate'', a afirmat Cristian Pîrvulescu.

Referitor la prezenţa în Cabinetul propus de Dacian Cioloş a lui Vasile Dâncu, politologul consideră că se exagerează legătura acestuia cu PSD, ''care este una mai degrabă cu diferiţi lideri sociali-democraţi decât cu partidul'', şi care poate, din acest punct de vedere, să asigure un vot pozitiv Guvernului.

În opinia lui Cristian Pîrvulescu, PSD este avantajat de un astfel de Guvern, pentru că poate să-şi păstreze poziţiile în administraţie şi să câştige alegerile locale în 2016.

''Cred că PSD este, în acest moment, avantajat de un astfel de Guvern, pentru că speră să poată să-şi păstreze poziţiile în ceea ce priveşte administraţia şi să câştige alegerile locale din iunie 2016. Acest Guvern îi oferă posibilitatea de a se prezenta ca un partid de Opoziţie constructivă şi nu ca un partid de guvernare, deci să scadă, dacă vreţi, presiunea în marile oraşe, acolo unde PSD va fi obligat să pornească de la zero'', a arătat Cristian Pîrvulescu.

Acesta a dat exemplul oraşelor Iaşi, Bucureşti sau Constanţa, ''unde PSD nu prea mai are candidaţi la primărie şi unde trebuie să se confrunte, de la egal la egal, cu celelalte partide'', context în care ''o astfel de situaţie îl poate favoriza''.

Analistul este de părere că acest Guvern poate obţine o majoritate puternică şi este soluţia pe care politicienii o au pentru a depăşi momentul de criză şi de a ataca apoi Guvernul, în momente dificile.

''M-aş mira să nu obţină o majoritate eclatantă, spre unanimitate. Nu am auzit alte persoane care să afirme că nu vor vota acest Guvern. Este soluţia pe care politicienii o au pentru a depăşi momentul de criză, pentru ca, apoi, din Parlament, de pe poziţii de Opoziţie constructivă cu toţii să poată, în momentele dificile, ataca fără nicio problemă Guvernul'', a conchis Cristian Pîrvulescu.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.