Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic: Componența Guvernului Gavrilița arată bine. Problema e lipsa experienței guvernamentale

www.casata.md
Guvern Chișinău R Moldova

Componența nominală a Guvernului Gavriliza arată bine, iar persoanele din echipa guvernamentală sunt fără probleme de integritate, ceea ce este un lucru important pentru evoluțiile din ultimii ani în Republica Moldova. De această părere este analistul politic Ion Tăbârță, notează deschide.md

Totuși, analistul remarcă faptul că în această echipă există problema lipsei experienței guvernamentale, cu anumite excepții.

„La prima impresie, componența nominală a Guvernului arată bine. Sunt persoane din domenii de expertiză, cunoscuți în domeniul lor. Cel puțin, din câte cunoaștem, deocamdată nu au probleme de integritate, ceea ce este un lucru foarte important pentru evoluțiile din ultimii ani în R. Moldova. Aparent este un Guvern „ok”. Problema care este la aparență este anume lipsa experienței guvernamentale, cu anumite excepții. Aceste persoane nu s-au rotat prin instituțiile statului și nu au acea memorie instituțională despre care se vorbește. Una e să ai expertiză pentru un domeniu și e cu totul altceva să știi cum funcționează o instituție de stat, cum este mecanismul instituțional de stat. Iar în condițiile R. Moldova este foarte important, pentru că știm foarte bine că în ultimii 5-6 ani avem așa-numitul fenoment al statului captiv”, a declarat Ion Tăbârță.

Potrivit analistului, rezultatele vor depinde de două aspecte: integritatea și competența.

„Rezultatele vor depinde de două aspecte. Aspectul de integritate, pentru că, la moment, ei sunt integri, dar vor fi foarte multe provocări pentru că sistemul va încerca să-i regrupeze, inclusiv va încerca să corupă și persoanele noi care vor veni la ministere, dar aici mă refer nu numai la miniștri strict, dar și la secretarii de stat, sau secretari la general. Al doilea moment este competența, pentru că una e să fii foarte bun în teorie, să te afli la volanul unui autovehicul, și altceva e să conduci acest vehicul”, a menționat analistul.

Ion Tăbârță s-a referit și la criteriile după care au fost selectați membrii echipei guvernamentale. Potrivit lui, acestea ar fi integritatea și faptul că sunt persoane cunoscute cu domeniile pe care ar urma să le reprezinte. Analistul a subliniat faptul că există persoane din domenii, cu experiență instituțională, la stat, dar sunt și anumite excepții, „anumite persoane nu sunt cele mai indicate pentru anumite ministere”.

Concluzii mai clare vizavi de noul Guvern vor putea fi făcute în timp, a conchis analistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.